Nyt fra mig

Nykøbing Sj 9 februar 2022

Der er gået mere end 2 måneder siden jeg skrev sidst.Jeg må se i øjnene,at mit behov for at skrive her på hjemmesiden er skrumpet ind og jeg har ikke det samme behov for,at dele informationer om mit liv.

Jeg har det godt både mentalt og fysisk.Jeg vil stoppe her og ved ikke hvornår jeg vender tilbage her på hjemmesiden.

Ha det godt og pas godt på jer selv og jeres nærmeste.Ring hvis du har brug for,at snakke med mig 30319520. 

Nykøbing Sj 1 december 2021

Kære besøgende,

det er længe siden jeg har skrevet.Der har været tekniske problemer,mit password blev afvist men min skønne niece Iman løste problemet og nu kan jeg skrive igen.Min største bekymring var,at der var nogen af jer der blev bekymrede over min tavshed for jeg skrev sidst,at jeg havde ondt i brystet.Alt er ok,jeg har været til kontrol scanning og alt ser ud som det skal.Mine smerter er aftaget,jeg går til motion i fitness hver anden dag og er begyndt på GLAD gymnastik for en lettere atrose i knæet.Det er ikke sjovt at blive gammel!Jeg er kommet til erkendelsen af,at jeg vejer lidt for meget og er begyndt ,på anbefaling fra flere sider,keto diæten: minus brød,ris og pasta og rigeligt med proteiner og grønt.Det er ikke spor svært,jeg er på 4 dag og er fast besluttet.Iman er 22 år gammel,smuk og klog og med en kæmpe appettit på mad.Vi har aftalt,at hun må selv lave sine ris og pastaer,jeg står for resten og det fungerer godt.Hun rejser på søndag til Dubai for,at være sammen med sin lillebror og sin mor.I begyndelsen af januar skal hun i 6 måneder på Kalø Højskole og lære dansk.Det skal hun nok for hun har et godt hoved. Hun ved ikke hvad hun vil efterfølgende men det skal hun nok finde ud af.

Jeg har i løbet af 2 måneder mistet 3  nære familiemedlemmer i Somalia og den seneste dødsfald for 1 uge siden var hårdt.Der døde af hjertestop min 58 årige lillebror Said.Han var et sødt og dejligt menneske,jeg tog mig af ham da han var baby og jeg var 12 år gammel.

Ellers går livet videre.Jeg har mange opkald fra somaliere i diaspora og i Somalia.Nogle gange er det for et godt råd,andre gange til,at vurdere en psykisk syg og sætte en behandling i gang.Det er et meget tilfredsstillende arbejde som jeg kan passe fra min stue.

I morgen er der et ZOOM møde i Dansk Flygtningehjælps regi og jeg har tilmeldt mig.Pga en meget alvorlig tørke i Somalia og Somaliland har Danida allokeret 6 millioner kr til hjælp til sårbare grupper og jeg vil søge midler til ,at brødføde psykisk syge i Burao/Somaliland og Belet Weyne/Somalia.

På lørdag har jeg vagt i vores rådgivning på Nørrebro.Det bliver sammen med dejlige Shamsa og når vi er færdige kommer flere Tusmo rådgivere og vi skal hygge.Det er længe siden vi har været sammen og der vil blive snakket alvor og grinet!

Jeg har lige læste Zeinab Mozawis sidste bog "Jorden under min mors fødder"WOW!Sikke en fortælling.Jeg ønsker mig hendes første bog "Himlen over min fars tag" i fødselsdags/jule gave.Det er en ung dansk/iraker der kan gøre en forskel i forståelsen af mislykket/vellykket integration og ikke mindst vigtigheden af samtaler og forsoning. Nu går jeg tilbage til bogen om Hammersøjs kone ,som jeg tog pause fra.

Det har sneet hele natten og morgen med,det er ikke sikkert at sneen bliver liggende men smukt er det.

Nykøbing Sj 5 oktober 2021

Det meste af tiden efter endt strålebehandling har jeg været i Celle,har været alene og har haft gæster."Fatumas venner" mødtes i Celle i år og jeg boede sammen med dem i dejlige Macetona.Vi var 11 stykker og det blev en dejlig uge med begavede og vedkommende oplæg,debat,udflugter,dejlig mad og skønne vine.Sidste dag havde vi madlavningskursus og der blev produceret maden til en efterfølgende fest,hvor gruppen fejrede mine 70 år.Jeg inviterede venner fra Celle og det blev en hyggelig aften med musik og sange leveret af Dino,vores købmand.Da gruppen rejste blev Ivalo i nogle dage og vi rykkede ind i mit hus og fortsatte hyggen og det dejlige selskab. Ivalo er en skøn kvinde fra Narsaq,hun er sygeplejerske og arbejder freelance.Lige nu er hun i Ittoqqotoomiut.Hendes mand Kalistat var ikke med i år,han er blevet ministar i den nye regering og kunne ikke rejse.Gruppen besluttede,at vi rejser til Færørene næste år og det vil jeg glæde mig rigtig meget til.

Min niece Iman kommer i aften fra London.Min søn tog imod hende og de er på vej.Hun flytter ind hos mig men skal allerede i januar afsted i 6 måneder på Kalø Højskole for,at lære dansk.Hun er født i Glostrup men da hun var 6 år gammel flyttede min søster først til Dubai og senere London.Spændende hvad hun finder ud af at læse eller arbejde med.Hun er en sød og meget begavet pige og jeg nyder hendes selskab.

Jeg har det godt,har indimellem lidt ondt i brystet og skal til kontrol hos onkologen på mandag.Nu går vi ind i den mørke og kolde tid og det bliver svært at gå de lange ture derfor har jeg tilmeldt mig et fitness center her i byen.

Det går fint med de online konsultationer og møder og jeg bliver brugt.

Læser lige nu "Kvinde set fra ryggen" af Jesper Wung Sung.Meget spændende.

Nykøbing Sj 30 august 2021

Siden sidst har min søn og jeg været i Celle,besøgt Inge Lise i Siena og været i Rom på gennemrejse.Italien er et skønt land og det var dejligt at erfare at de har styr på corona situationen.Om sommeren sker der rigtig meget i Celle,mange italienerne der har huse i Celle kommer på ferie og mange turister lejer huse.I år var det afdæmpet med fester og det var alle tilfredse med.

Det eneste der kunne ødelægge lidt idylen og roen var,at en ung kvinde havde købt et hus ved mig og hendes kæreste flyttede ind med 2 uopdragne hunde.Deres gøen og hunde koncert kunne man godt undvære.Men,jeg er der ikke hele tiden .Det må være meget værre for de fastboende naboer.

Jeg rejser igen til Celle den 6 sept og bliver der måneden ud.I en uge har vi vores årlige højskole "Fatumas venner".Der kommer 13 venner fra Grønland og Danmark og vi skal i en uge opleve,snakke sammen,debatterer,spise god mad og drikke gode vine.Det glæder jeg mig meget til.I år har vi 10 års jubileum og det hele stratede jo i Celle til min 60 års fødselsdag.

Somalia går igenem svære corona tider og det er uvist hvornår jeg kan rejse derned.Lige i øjeblikket er jeg til disposition for alle somaliere der har brug for psykiatrisk vejledning og rådgivning.Lige meget hvor de er i verden og det skønne er,at jeg bliver brugt.

Det går godt i vores projekt i Belet Weyne men det der bekymrer mig er,at vores penge slipper op sidst på året og det betyder at lønningerne stopper.Men der er en god fundraisings proces i gang i USA og Canada i den somaliske diaspora.Desværre kunne jeg ikke rejse derover pga corona men der er lavet en god interview video med mig af en kendt somalisk Youtuber og det har skabt stor interesse for vores arbejde.Vi krydser fingre.Sig til hvis du,min kære besøgende,vil give et bidrag så kan du få vores projekts kontoen.

Nyd sensommeren med de mange smukke farver og pas godt på dig selv.

Nykøbing Sj 30 juli 2021

I dag er min søns fødselsdag,han bliver 48 år.At have en søn der er så gammel betyder,at man selv er blevet gammel.Denne kendsgerning mærkes med de kropslige skavanker der er blevet en del af mit liv.Lige nu er det knæsmerter der kan skyldes både slitage og gigt.Det er ikke sjovt at blive gammel!

Jeg er færdig med strålebehandlingen og det er gået rigtig godt.Jeg har mødt et venligt og kompetent sundhedsvæsen og alt har bare fungereret.Planen nu er ,at fortsætte med antihormon pillerne(5 år) og i oktober skal jeg have en indsprøjtning med medicin der forebygger knogleskørhed og knoglemetasteser(8 gange i alt hver halve år).Onkologen har givet tid til kontrol i december.Jeg er tryg ved situationen og føler,at jeg er i gode hænder.

I onsdags havde jeg besøg af en somalisk journalist fra London.Han har et online medie der er populært i det somaliske diaspora.Han lavede et interview med mig der handlede generalt om sindslidelser og specifikt om vores arbejde i Belet Weyne.Vores personalets lønninger rækker til december med og derfor skal vi lave en fundraising for de næste 2 år og videoen kan hjælpe os med det.Det var en interessant samtale og journalisten var godt inde i emnet sindslidelser.

På mandag tager min søn og jeg til Celle og Rom.Det glæder vi os meget til.Vi har planlagt ,at besøge vores veninde Inge Lise i Siena og det ser jeg meget frem til.Inge Lise er en skøn kvinde og dygtig kunstner.Hun har boet i Siena i rigtig mange år og det er altid en førnøjelse at gå igennem Sienas gader og pladser med hende. 

Nykøbing Sj 12 juli 2021

Kære besøgende,

sommeren er skøn i Danmark og Danmark er et dejligt land.Jeg har lige været i sommerhus med 4 somaliske venner i Vestjylland.Vi nød ,at være i Bork Havn og besøgte byerne Ringkøbing,Skjærn og Esbjerg.Vi oplevede mange smukke steder,kunst,historie og gode fortællinger.Sidste år var vi i Marielyst ,det var første gang vi var sammen i en hel uge og det gik så godt at vi besluttede at tilbringe en uge sammen hver sommer og gerne et nyt sted i Danmark. Vi lærer vores nye land at kende og vi lærer meget mere om hinanden.

Det går godt med strålebehandlingen,i dag skal jeg have nr. 5 så der mangler "kun" 10 stykker.Indtil videre har jeg ingen bivirkninger men jeg har fået at vide,at de fleste bivirkninger kommer efter 10 behandling.Jeg håber på det bedste.

Den 2 august tager min søn og jeg til Celle,vi glæder os meget og håber på at restriktionerne holder sig væk. Vi trænger begge til ferie og til tid sammen.

I ønskes en dejlig sommer!

Nykøbing Sj 8 juni 2021

Det går relativt stille og roligt hos mig.Har haft en skøn uge i Celle og humøret var meget bedre da jeg kom tilbage.Jeg har været til mit første møde med onkologen der skal følge mig.Hun hedder Laila og en er skøn yngre kvinde fra Iran.Hun gennemgik min sygdom, kræftformen og udsigten til fuld helbredelse.De skal følge mig i 5 år og i de 5 år skal jeg tage antihormon medicin.Det er jeg startet på og den første strålebehandling får jeg den 7 juli,den sidste den 27 juli så det er til,at overskue.Mit humør er meget bedre og jeg tager tingee som de kommer.

Den 26 juni tager jeg i sommerhus i Vestjylland i 1 uge med somaliske veninder.Det glæder jeg mig til.Vi holdt en uge sidste år i Marielyst og vi havde det så godt sammen ,at vi aftalte at holde ferie sammen hvert år og hver gang besøge et nyt sted i Danmark.Men inden Vestjylland skal jeg en lille tur til Nordjylland og besøge Inger og Niels Jørgen på deres skønne landsted ved Løkken.Når jeg er færdig med strålerne tager jeg til Celle sammen med min søn.Han har i år ønsket at holde ferie sammen med mig i huset i Celle,det bliver hyggeligt.

Forleden aften så jeg i Vigbio filmen Nomadland med Frances McDormand. De har vistnok fået flere Oscars.Hun spiller fremragende,underspiller,stille og rolig.Filmen handler om USAs underklasse ,de så kaldte trailer parkers,der er altid på farten efter små jobs. Det kunne sagtens være en Ken Loach film.Kan anbefales.

Celle sul Rigo 22 maj 2021

Siden onsdag aften har jeg været i Celle.Det var ret besværligt ,at rejse from København til Rom fordi de direkte afgange er blevet ekstremt dyrt.Man skal mellemlande og er mange timer undervejs.Men det lykkedes og jeg nyder at være her.Vejret er noget ustabilt men bare det ikke regner så er jeg tilfreds. Jeg har valgt ,at fortælle mine gode venner om min situation og jeg møder megen omsorg.

Celle har i begyndelsen af pandemien haft 2 smittede personer ellers kommet igennem uden de store problemer.Folk er meget påpasselige og retter sig bogstaveligt efter reglerne. Situationen i Italien generalt er positiv og man taler nu om,at hele Italien skal være gul.Det er fantastisk så godt de er kommet igennem den svære krise.

Jeg rejser hjem på tors og efter en ovarnatning hos Josef tager jeg hjem til mig selv.Den 31 maj har jeg møde med onkolog og der får jeg besked om det videre forløb,hvor mange strålebehandlinger og den medikamentelle behandling. Et stort peoblem er afstanden fra Nykøbing til Næstved og selvom jeg bliver kørt af Flextrafik næsten 2 timer hver vej er hårdt.Men der er intet jeg kan gøre ved det.Har overvejet at leje noget i Næstved ,vi må se.

Jeg læser Kim Lejnes "Rød mand/Sort mand".Jeg kan godt lide hans forfatterskab og specielt de bøger der hansler om Grønland.

Nykøbing Sj 11 maj 2021

I fredags var jeg til samtale hos brystkirurgerne,jeg skulle have resultatet af mikroskopien.Kræftknuden var afgrænset og kræften havde ikke spredt sig,lymfeknuden var uden kræft.Det betyder,at brystet skal ikke fjernes og jeg skal behandles med stråler og ikke kemo. Det var godt nyt.Jeg er henvist til onkologisk afdeling i Næstved og har allerede aftalt 2 tider.Heldigvis fik jeg bevilget patienttransport ellers var det ret vanskeligt at komme til Næstved med det offentlige.

Min søn var med og vi tog hjem til ham efterfølgende og jeg var der indtil i går.Det var godt for os begge at have flere dage sammen.

Jeg har tænkt mig en lille tur til Celle , jeg trænger til at se huset og landsbyen og komme lidt væk fra Nykøbing.Når jeg går i gang med behandlingen bliver der ikke ret meget tid til andet.En uge til Celle er bedre end ingenting.

Jeg havde planer om fundraising tur til Canada og USA i august/september men det har jeg droppet.Der er nedsat arbejdsgrupper begge steder og jeg kan være med over Skype eller Zoom.Jeg valgte at være åben omkring min situation og folk har udvist forståelse.Vi har lønninger til personalet t.o.m. december derfor haster det med fundraising.Og vi skal tage hul på en snak om hvordan vi kan køre arbejdet videre uden at hele ansvaret er hos mig. Projektet er sårbart når jeg syg/dør derfor skal vi finde holbare løsninger.

Jeg er meget rørt over de mange gaver og hilsner jeg har modtaget.

Nykøbing Sj 6 maj 2021

For nogle dage siden har jeg på Sundhedsplatformen læst resultatet af mikroskopien og der er tale om kræft.Jeg skal til lægen i morgen fredag og allerede i mandags kunne jeg læse digitalt,at jeg har kræft.Jeg er en stærk person,jeg er læge og jeg har et stort netværk af venner jeg kan tale med.Men alligevel var jeg chokeret.Alt bliver lagt i sundhed.dk  eller sundhedsplatformen. Jeg er enig i at patienter skal informeres og delagtiggøres i deres sager men en kræft dignose lagt ud flere dage før patienten skal møde lægen er ikke ok.Jeg mødes med kirurgen i morgen og jeg bliver helt sikkert henvist til onkologerne,der bliver lagt en behandlingsplan og jeg er indstillet på,at gøre som de siger.Min søn tager med og efter sygehuset holder jeg weekend hos ham i København.

Jeg har det mentalt ok,jeg stoler på at alt skal gå i orden.Jeg passer mine patienter i Belet Weyne over Skype og jeg planlægger en tur til Canada og Usa i august/september for at samle penge ind i den somaliske diaspora.Lønningerne til vores personale slutter sidst på året og jeg håber,at samle penge ind til 2 års lønninger.Vores projekt har haft besøg af den regionale finansminister og han har lovet os ,at sætte os i kontakt med den nationale sundhedsministerium.Måske kan vi får medicin og finansiel støtte.

Sidste weekend havde jeg besøg af 4 Tusmo kvinder.Et skønt besøg der hjalp meget på humøret: dejlig somalisk mad,opdatering på hinandens liv,alvorlige drøftelser og megen grin.

Og håber snart at kunne rejse til Celle!Jeg er færdig vaccineret og fået coronapas,skønt.

Nykøbing Sj 23 april 2021

Den 20 april blev jeg opereret på Roskilde sygehus og det er gået godt.Knuden og en lymfeknude blev fjernet og sendt til mikroskopi , jeg har aftale med lægen den 7 maj og der vil jeg få svar og evt. behandlingsplan hvis det er kræft.Jeg er træt men ellers er det gået godt.Jeg har været hos Laila og Karsten i Roskilde og  kom hjem til mig selv i går.Jeg skal passe på såret,ikke løfte men ellers er der ingen begrænsninger.Min søn kommer i morgen og hjælper med det praktiske.

Jeg har været ked af det inden operationen men mentalt har jeg det bedre nu.Det har været svært for mig at acceptere at være syg.De sagde også på sygehuset ,at det var imponerende at være 70 år og aldrig været indlagt eller været i narkose.Jeg tog det for givet at være sund og rask og pludseligt en morgen var der en knude der ikke burde være der og det væltede mig.

Det går godt i landet hvad corona angår og landet åbner stille op.Vi gå normaliteten i møde.Jeg får stik 2 på ons og hvis jeg ikke har kræft tager jeg til Celle efter besøget hos lægen.Jeg savner mit hus og Celle . Jeg har ikke været der siden september.Jeg havde en lang snak med min veninde Rita i går,de har det godt i Celle,ingen covid og den gode nyhed at 5 unge kvinder venter børn.Med en befolkning på 440 i Celle er 5 gravide en markant forøgelse af befolkningstallet. 

Nykøbing Sj 14 april 2021

Det er en lidt svær tid i øjeblikket,der er fortsat ikke kommet en diagnostisk afklaring.I dag var jeg hos brystkirurgerne,blev modtaget af en meget empatisk kvindelig kirurg og en kompetent sygeplejerske.Laila var med.Sagen er den,at biopsi svaret ikke konkluderer noget konkret.Der er meget der tyder på noget godartet/cyste  men der er noget væv man ikke rigtig kan placere.Kræft ikke kræft.Den eneste vej frem er,at fjerne knuden og undersæge det nærmere.Det sker i næste uge.Jeg er både nervøs men også besluttet på,at tage det roligt og stole på,at jeg er i gode hænder.Jeg er så stolt af vores sundhedsvæsen! Hold op hvor er de folk dygtige.

Min veninde Amneh (fra Palestina) og hendes mand Patrick(fra Ghana) samt Khadija( fra Somalia) kommer på lørdag og bliver til søndag.Vi skal gå tur i skoven,nyde foråret,hygge og snakke.

Jeg håber på,at kunne skrive næste gang at alt er ok.

Nykøbing Sj  7 april 2021

Jeg er tilbage fra 3 skønne dage på Møn hos Laila og Karsten.Gerda(Lailas stor søster) og hendes mand Preben var der også og det var rigtig hyggeligt.

Jeg har i dag talt med brystkirurgerne og fik at vide,at de endnu ikke har modtaget svaret på biopsien. Jeg skal ikke regne med svar før på mandag så jeg må væbne mig med tålmodighed. Tak til de mange der har sendt mig kærlige hilsner.

Der var valg i Grønland i går og det ser ud til stor sejre til partiet IA.Jeg er venner med flere IA politikere og ønsker dem stort tillykke.Godt for Grønland at der kommer kompetente politikere til,at styre landet. Og meget godt,at mineprojektet på Kvanefjeldet bliver droppet.

Nykøbing Sj 29 marts 2021

Tiden går,dagerne går ret monotont og det kræver motivation og anstrængelser at komme igennem.

For en uge siden fik jeg ondt i hø side af brystkassen og kunne,ved selvundersøgelse,mærke en knude i hø bryst.Næste dag blev jeg undersøgt af min søde og dygtige læge og hun henviste mig straks til kræftpakke i Roskilde.Jeg var i chok!Jeg er 70 år gammel og selvfølgelig kommer der sygdomme på et eller andet tidspunkt men alligevel.Det var hårdt at rumme.Allerede næste dag modtog jeg indkaldelse til kræflægerne i Roskilde,det gik meget stærkt.Jeg har tid på onsdag og min veninde Laila tager med. Vi må se hvad de finder ud af.Man er nået meget langt med brystkræft behandlingen i DK og jeg ved,at jeg er i gode hænder.Lige nu er jeg meget generet af træthed,smerterne i brysten er aftaget,humøret er svingende.

Min søn var her i weekenden og han lavede en dejlig middag lør aften hvor vi havde vores venner Gerda og Preben på besøg.

Jeg tager til Kbh efter besøget i Roskilde og bliver vaccineret.Nogle dage i påsken skal jeg være på Møn hos Laila og Karsten . Ellers prøver jeg ,at tage det så roligt som muligt.

Det er meget trist,at være vidne til sagen om børnene i fangelejre som regeringen ikke vil hjemtage.Imod al fornuft og moral.

Læser lige nu Peder Frederik Jensens "Det Danmark du kender", en barsk men velskrevet socialrealistisk roman om Underdanmark.

God påske,kære besøgende

 

Nykøbing Sj 6 februar 2021

Det er blevet bidende koldt men der er smukke solopgange  og himmelen står nærmest i flammer . Månen har også været meget smuk,masser af stjerner når himlen er klar.

I januar har jeg haft 1 månedes overlæge vikariat på min gamle arbejdsplads og det var rigtig godt.Jeg var begyndt at mærke corona tristessen og at gå i små cirkler.Alting forekom så monotont og farveløst.Nu går det bedre og det er også blevet lysere.I april skal jeg på 1 uges ophold på Rødding Højskole i Sønderjylland: natur,filosofi,gastronomi.Det bliver spændende!Rødding Højskole er ikke bare Danmarks men verdens første Højskole og jeg har hørt meget godt om stedet.Bliver jeg vaccineret i marts/april tager jeg til Celle lige efter.Jeg har ombestemt mig og sælger ikke huset.Ikke lige nu.Jeg har jo ikke været der længe og kunne mærke,at jeg alligevel ikke var parat til,at give slip.

Der sker meget politisk. Vi er kommet af med Trump og jeg kan rejse til USA til efteråret til fundraising til vores psykiatriske projekt i Belet WeyneJeg planlægger også en tur til Canada. Vi har lønninger til året ud så det haster med ,at samle ind.

I Danmark har vi også en rigsretssag og det er mod Inger Støjberg.Det er utroligt så fræk og iskold hun er.Det er godt  for Jakob Ellemann at hun er kommet væk fra ham,nu kan han fokuserer på politik.

Jeg læser :"I morgen var jeg altid en løve" af Arnhild Lauveng.En ung skizofren kvinde der bliver rask og uddanner sig til psykolog.Meget stærke beskrivelser af de psykotiske oplevelser.

Nykøbing Sj 15 december 2020

Der er 16 dage tilbage af 2020,anno horribilis.Der er 8 dage tilbage af mine 69 år.Det føles lidt surrealistisk ,at jeg fylder 70.Der bliver ikke noget fest på dagen,det har corona bestemt.Min søn kommer fra vagt i løbet af dagen,Vagns besøg er aflyst af corona grunde,måske kommer et par venner forbi and that is it.Jeg må tage revanche senere.Nu handler det om at holde sig rask og komme igennem disse ,for alle,svære tider.

Inger Støjberg er i velfortjente vanskeligheder,Mathias Tesfaye har nye planer med registreringen af kriminelle og arbejdsløse muslimer .

I Somalia er der snart valg til president embede og det medfører uro,terror handlinger.Heldigvis går det ok med covid-19.Jeg hørte i radioen i går en klog mand der analyserede hvorfor corona ikke har ramt så hårdt i Afrika:  mange afrikanere har haft andre smitsomme sygdomme igennem livet og har oparbejdet et stærk immunforsvar og kan derfor modstår corona virus. Andelen af folk over 65 år er kun 3%,i Danmark 19-20% og derfor bliver mange gamle syge .Klimaet i Afrika er varmt og tørt og det hjælper også imod coronaen.

Kære besøgende,hold dig rask  og prøv at holde humøret oppe-selvom det er svært!

God jul og kom godt i det nye år!

 

Nykøbing Sj 11 november 2020

Jeg har været på besøg hos Vagn i Maribo. Det var skønt at være sammen med Vagn og mindes Niels.Det var første gang jeg var i Maribo men havde ikke forventet,at byen er så smuk og velholdt.Vagn bor i den gamle bydel lige ved domkirken og hele det område er i varme solskikkerfarver,lige som den ejendom jeg bor i i Nykøbing Sj.

I dag tager jeg til Århus og besøger Nis og Matilde.Besøget i Brabrand hos Karen og hendes familie er udsat til foråret pga corona forsigtighed.Efter Århus tager jeg et par dage  i København hos min søn.

I Danmark raser mink debatten og det ender sikkert med exit for Mogens Jensen.Mette Frederiksen har en stor andel i den ulovlige beslutning men hun slipper.Sådan er det i politik.Generalt er jeg enig i mange af beslutningerne i coronakrisen men MF fremstår mere og mere som jernlady og det bryder jeg mig ikke om.Vi er i et demokrati og vi har en retsstat,spillereglerne skal følges. Hørup sagde:"Ingen over og ingen ved siden af Folketinget" og sådan skal det være.

En usmagelig og udemokratisk lov er til debat og bliver snart vedtaget: unge mænd med minoritets baggrund må ikke stå i grupper og se truende ud.De kan få en bøde og hvis de ikke kan betale kan politiet konfiskere deres dyr jakker og ure.Unge der ikke har begået kriminalitet men ser truende ud!Tænk,at den meget travle politi skal bruge ressourcer på dette.Mette Frederiksen vil vise,at hun er handlekraftig men her går hun over grænsen. Hvis disse unge mænd er til gene for andre kan politiet gribe ind,der behøves ikke en ny lov.Begår de kriminalitet skal de straffes og der behøver man hellere ikke en ny lov.Vi skal virkelig passe på med at skubbe disse unge mænd længere og længere ud, de er medborgere men ender med ,at blive modborgere.Al forebyggende arbejde er blevet nedprioriteret,fokus er på straf,straf og straf.

I USA har de skrevet historie med valget af Joe Biden og specielt Kamala Harris. Trump er på vej ud men han vil ikke give sig.Ud med ham og hans uduelige børn.

Jeg læser "Norwegian wood" af Haruki Murakami.Jeg har læst den på engelsk for mange år siden men fik lyst til,at læse den på dansk.Sikke en skøn bog!

Nykøbing Sj 6 oktober 2020

Sensommeren er min favorit tid: jeg elsker alle farverne på himlen både ved solopgang og solnedgang, jeg elsker sensommer blomsterne,svamperne i skoven og bladerne som tæppe dækker skovbunden og alle de varme farver.Det gør ikke noget,at man skal tage et trøje på,solen skinner  og varmer endnu.Nattehimlen er også vidunderlig på denne tid og jeg,nogle gange,står op ved 3-4 tiden blot for,at nyde de klare stjerner.

Dagerne går i stille og rolig tempo,for det meste. Da jeg indså,at jeg skal være hjemme de næste mange måneder er jeg begyndt at planlægge besøg hos venner.I primo november skal jeg besøge Vagn i Maribo.Han mistede i sommer sin elskede Niels,de har været sammen i over 40 år.Vagn har solgt huset på landet og flyttet i en lejlighed i Maribo,glæder mig til gensynet.Niels og Vagn har været nogle af mine ældste venner i Danmark,de har altid været der for mig,spec. da min søn var lille og jeg havde brug for pasning.Niels talet italiensk som indfødt og det er ham der har introduceret mig til Toscana og Celle.

Senere i november vil jeg besøge min elskede og afdøde veninde Agnetes datter og børnebørnene.Karen giftede sig med Lars og de bor med pigerne i Brabrand.Jeg er pigernes reservemormor  og jeg elsker når de besøger mig i Nykøbing. I år bliver det hos dem og jeg glæder mig meget.Efter Brabrand tager jeg til Risskov og besøger Nis og Matilde. Nis er gourmet kok og jeg ser frem til kulinarisk forkælelse og varmt og kærligt samvær.

Ellers passer jeg mine pligter i forhold til psykiatrien i Somalia og vores rådgivning Tusmo på Nørrebro. I Tusmo har vi besluttet at donere håndsprit og mundbind til de 2 somaliske moskeer i København.Vi har fået midler til oplysningsarbejde som vi ikke kan nå,at bruge derfor laver vi et event omkring corona virus.På fredag tager jeg til Nørrebro og deltager i denne aktivitet.

 

Jeg læser "Blomsterdalen" af Niviaq Korneliussen,grønlandsk socialrealisme når det er bedst.

Celle sul Rigo 7 september 2020

Jeg har været i Celle i 6 uger og tager til Rom på ons og derfra på tors til DK.Det har været skønt at være her  og genfinde mig selv efter næsten 1 års fravær.På det år der er gået siden jeg var sidst kan jeg se,at mange børn er vokset.Det er sjovt at følge børnene,de danner grupper baseret på alder og naboskab,aldrig på social rangstige.

Daniela er fra Filippinerne,hendes mor arbejder som rengøringsdame og passer gamle i deres hjem.Tullia kommer fra en velhavende familie,de ejer en af byens bedste restauranter.De 2 piger har været uadskillelige siden Danielas mor kom til Celle.De er nu 15 år og har været bedste veninde i mindst 13 år.En fornøjelse at se dem sammen.Der er også drenge inde i billedet,man håber at de ikke forelsker sig i den samme dreng.

Celle sul Rigo 25 august 2020

Jeg har været her i lidt over 2 uger.Det var en svær beslutning at rejse til Italien men det var en rigtig beslutning.Rejsen foregik hel uden dramatik.Italienerne er påpasselige og fornuftige og her i Celle går man ikke ind i baren eller i butikker uden mundbind og det bliver overholdt.Celle har været fyldt med gæster men nu er de fleste rejst og vi har vores lille paradis for os selv.Det har været meget varmt men graderne er faldet lidt og det føles behageligt at være her.Specielt dejligt når man sidder ude om aftenen.

I Danmark er der igen negativ fokus på Somaliere og det er trættende.DR programmet Genstart havde i går et interview med en ung somalisk forsker Safaa Mohamed Ali om situationen og hun klarede det så flot!Det er skønt,at der er så mange unge somaliere der ikke finder sig i bullshit og siger fra.Mette Frederiksen er vores allesammens statsminister og hun skal ikke bruge ekskluderende retorik når hun taler om folk fra de etniske minoriteter.Dt er forkert og så er det ikke længere!

Jeg har fået så megen ro i Celle at jeg har fået lyst til,at skrive videre på min bog.

Jeg kom herned på en envejs billet og kan rejse hjem når jeg vil.Måske tager jeg hjem om 1 uge og bliver i København hos min søn i nogle dage.Intet er besluttet og jeg kan gøre hvad jeg vil.Lige nu har jeg faste ugentlige samtaler med 2 somaliske mænd på Fyn og det kan gøres lige meget hvor jeg er.Teknologien giver en dejlig frihed.

Jeg læser "Jeg løb mod Nilen" af Alaa Al-Aswany.Rystende at læse om den ægyptiske revolution og de unge på Tahrir pladsen.

Nykøbing Sj. 24 juli 2020

Corona epidemien er ikke over og nu ser man tendens på en mulig opblussen.Folk er blevet mere sløsede med retningslinierne og det er bekymrende.

Idet rejseaktiviteterne ud af landet har været sat ud af spil har jeg ,som mange andre,i år "opdaget/genopdaget" Danmark: Nordjylland, Falster og Møn.På Møn er jeg sammen med en god veninde gået på noget af Camøen.Det er et smukt land vi bor i og var det ikke for coronaen havde jeg aldrig været på Falster og Møn.

Nu er mit dilemma:"Tør jeg rejse til Italien?" Jeg var sidst i Celle i september sidste år og jeg savner huset og landsbyen.I Celle har der ikke været en eneste smittet men nu er det ferie og mange husejere kommer fra hele landet.Hvad bringer de med sig?

På mandag får jeg besøg af 2 skønne somaliske børn fra København.Warsame på 14 og Aragsan på 12 er børn af en god veninde.De bliver her i en lille uge og jeg glæder mig meget til deres selskab.De er smuke,søde,begavede og dejlige at være sammen med.

Og i aften skal jeg til fest hos Maria og Anders her i Nykøbing.Jeg er "reservemomse" for deres skønne børn Coco på 11 og Loui på 9.Det er børnenes fødselsdag og jeg skulle selvfølgelig med! Jeg har selv ikke børnebørn men der er så mange dejlige børn derude og de hjælper mig med,at få mit bedstemor behov dækket.Tak børn! Anna og Sally, min afdøde og meget savnede veninde Agnetes børnebørn har jeg ikke set længe.Det er svært at opretholde kontakten efter de er flyttet til Århus.

 

 

Nykøbing Sj 10 juli 2020

Corona virus situationen ser ud til,at stabiliserer sig.I Danmark er det gået bedre end frygtet og man kan roligt sige,at regeringen har handlet resolut og prompte.Der er sikkert meget man kan kritisere men jeg hører til dem,der er taknemmelige for at bo i et land med kompetente ledere. Det er ikke alt jeg bifalder ved den nuværende regering,jeg er meget kritisk over deres udlændingepolitik,jeg bryder mig ikke om Mathias Tesfaye og hans vrede og hårde retorik.Jeg kan godt gennemskue hvad det handler om og hvilke grupper i samfundet man lefler for.Men det er ubehageligt at høre på.Nu vil man sende somaliere og syriere hjem,man vil ikke hente til DK danske børn fra lejrene i Syrien.Hvor er medmenneskelighed og compassion blevet af?

Min dejlige veninde Ivalo er i død i Nuuk og tabet af hende er ubærlig.

Ellers har jeg det godt,har været på flere rejser i Danmark og besøgt venner og været i gode og hyggelige selskaber. I morgen tager jeg til Marielyst ,har lejet sommerhus med 3 somaliske veninder og derefter skal jeg vandre lidt på Møn sammen med min veninde Laila.

Vores højskole "Fatumas venner" er i år blevet afviklet på Mols idet vi ikke kunne rejse som planlagt til Færøerne.En skøn og berigende uge.

Somalia kan jeg ,måske,besøge i okt eller nov hvis forholdene tillader.Det går godt i vores projekt og jeg bistår dem flittigt via Skype og Whatsapp.

Jeg savner Celle,gudskelov er mit hus ikke solgt endnu.Hvis corona situationen er fortsat under kontrol både her og i Italien vil jeg rejse til Celle i august og bliver der i 2 måneder.

Jeg læser " Kvinderne fra Thy" af Maria Helleberg. Spændende at få indblik i et miljø jeg ikke kender ret meget til.

Nykøbing Sj. 15 maj 2020

Siden sidst har min søn været her i 4 dage og det var skønt.Vi gik mange og lange ture og holdt os en del på terrassen. Boel har været til frokost og Amneh sammen med sin mand Patrick har været til middag. I morgen skal jeg til Rørvig med overnatning hos Gerda og Preben og det glæder jeg mig meget til for det er længe siden jeg har set dem.Selvfølgelig er vi alle fornuftige og holder os til retningslinierne så meget som muligt.

Det går rigtig skidt i Somalia og det påvirkere mig meget emotionelt.I Mogadishu er der mange der dør af covid-19 og oveni har de fået oversvømmelser pga megen regn.I min by Belet Weyne er der ,igen igen,kraftige oversvømmelser og mange er flygtet ud af byen.Der var oversvømmelser for 6 måneder siden og der er ikke gjørt noget for at forebygge: korruption og inkompetence.Og covid-19 er der.Det gør så ondt at tænke hvor meget de mennesker lider.

Jeg har haft travlt med flere samtaler med patienter over telefonen og skype  og det er både i DK og i Somalia.Det er godt at gøre gavn.

Jeg læser "Alt det lys vi ikke ser" af Anthony Doerr.Jeg begyndte at læse den for et stykke tid siden men gik død i den.Nu læser jeg den med interesse.Det er en historie der foregår under 2 verdens krig og den handler om en blind fransk pige og en tysk bondedreng der kommer i nazi hæren.

Sofie Jama,den somaliske forfatter i København har udgivet sin anden bog og den vil jeg købe.

Danmark er ved at åbne op og det samme i Italien.Glæder mig rigtig meget til,at kunne rejse til Celle og mit hus.Jeg taler tit med mine venner dernede og de har det godt.Ikke en eneste tilfælde af covid-19 i Celle og nabolandsbyen.

Nykøbing Sj. 28 april 2020

Siden sidst har jeg mistet 3 gode venner: Niels på Frederiksberg, Maria Rosa  i Arezzo og Bana i London. Niels og Maria Rosa er døde af kræft, Bana af covid-19. Og min dejlige veninde Ivalo er meget syg i Nuuk.Hun har sagt nej tak til kemoterapi og er hjemme. Det hele er så trist.

Det gik op for mig i morges ,at jeg ikke havde været i bad i 4 dage og at der var ret beskidt i mit køkken. Det chockerede mig da jeg blev bevidst om det! Er jeg lige så stille på vej i en depression? Og for ,at gøre situationen værre har jeg reddet mig 2 store vabler under fødderne og kan bevæge mig rundt hjemme men meget forsigtigt.De sidste par uger har jeg gået rigtig mange og lange ture og jeg har sikkert belastet fødderne. Vabler går væk og jeg kan gå igen,det regner jeg med.

Jeg har taget et langt varmt bad, vasket hår og taget pænt tøj på.Efterfølgende har jeg ordnet køkkenet,har været ude at handle(Super Brugsen ligger lige ved mig) og spist en dejlig silde mad.Humøret er meget bedre!

På Netflix er der spændende film og dokumentar om Hasidi jøderne i Brooklin. Rystende at se hvor hjernevasket man kan være.

Corona virus har ramt hårdt i Somalia,flere døde hver dag i et land med 2 respiratorer til 10 millioner indbygggere. Og udsigterne i Danmark,både sundhedsmæssigt og økonomisk,lover ikke godt.

Nykøbing Sj 10 april 2020

Situationen i hele verden er ret dramatisk og skræmmende.Kommer vi igennem det her ?Jeg bor ved siden af kirken i min by og kan fra min stue se kirkens flagstang.Tidligere var flaget på halv tit,ca. hver anden uge for der bor mange gamle i byen.Nu er flaget på halv næsten hver dag og det er ret deprimerende.

Mine kære og jeg har det godt.Jeg taler med min søn i telefonen næsten hver dag og vi prøver at opmuntre hinanden.Vi udveksler madopskrifter og deler tanker og indtryk fra programmer og film på TV og Netflix.

Jeg taler også med gode venner og heldigvis er alle raske.

Sygdommen er dukket op også i Somalia og udsigterne er så skræmmende. Mine søskende er kloge nok til,at holde social distancing men der er ret mange der ikke tager det alvorligt. Man er fatalistisk indstillet: alt er forudbestemt,jeg dør når min dag er kommet.

I dag skal jeg deltage i en online seance arrangeret af et universitet i Mogadishu.Til seancen er der er registreret 300 studerende i Somalia. 6 somaliske læger i diaspora skal sige noget om forebyggelse af Covid-19.Jeg skal sige noget om de mental sundhedsmæssige aspekter i forbindelse med denne sygdom.

Når jeg kan koncentrere mig læser jeg Iben Mondrups "Tabita".Den er spændende og relevant .Der er meget jeg kan genkende og mit savn af Grønland bliver større.

Kære besøgende, pas godt på dig selv og på de andre!!!! 

Nykøbing Sj 18 marts 2020

Corona,corona,corona! Det hører vi fra vi vågner til vi går i seng. Vi sidSjder alle i vores små hjem ,isolerede ,skræmte og bekymrede. Hvorlænge vil det vare?Nobody can answer men vores regering har udvist lederskab og handlinger.De gør hvad de kan for ,at mindske den økonomiske skade.

Sidste fredag har jeg afsluttet en måneds konsulent vikariat på min tidligere arbejdsplads her i byen. En overlæge blev syg,der var meget arbejde de ikke kunne nå og jeg var her og kunne ikke rejse til Somalia så hvorfor ikke hjælpe og samtidig give en boost til min økonomi.Det gik rigtig godt og jeg gentager gerne næste år-hvis de har behov.

Nu sidder jeg som alle andre i mit hjem og prøver at få det bedste ud af det.Jeg går min. 1 time hver dag,laver mad,prøver nye retter,læser og ser så meget fjernsyn som jeg aldrig har gjort før.

Har lige læst Thure Lindhardts bog "Vi ved jo hvordan det er at være menneske".Det er en samtale bog med Rune Skyum-Nielsen. Thure er søn af mine gode venner Anne og Mogens Lindhardt. Han er et sødt og klogt menneske og hans bog er skøn. Det er en bog der handler om den professionelle Thure men man får også indblik i den private Thure. Kan anbefales!

Hold humøret oppe! Som sagt af Svend Brikmann: " Det bliver sommer igen".

Nykøbing Sj 6 februar 2020

Min rejse til Somalia og arbejdet i Belet Weyne er udskudt på ubestemt tid.Årsagen er udbrud af kolera i min by.Efter de voldsomme oversvømmelser var det forventligt,at der vil komme sygdomme men inkompetence i det administrative apparat gjorde,at der ikke har været forebyggelse og prævention.Det er så synd for de mennesker det går udover specielt de fattige.

Jeg har besluttet,at vores lille klinik på hospitalet skulle lukkes og personalet være hjemme for at undgå at de blev smittet med kolera.Der ligger syge mennesker overalt på sygehuset og smitterisikoen er stor.

Jeg er i daglig telefonisk kontakt med vores læge dernede men det er meget begrænset hvad jeg kan gøre udover,at vise min solidaritet med dem og lytte til deres bekymringer.

Jeg har lige læst Kim Lejnes sidste bog: "Dansk standard"-en mærkelig bog jeg ikke helt forstod.Lige nu læser jeg "Why I'am no longer talking to white people about race".Forfatteren er en ung sort kvinde  Reni Eddo-Lodge.Det er min niece Iman i LOndon der har anbefalet og jeg vil gerne anbefale videre.Det er en bog om racismens historie i Storbrittanien,velskrevet og informativ.

Af film vil jeg varmt anbefale "The cave".En barsk ,rørende og varm dokumentarisk film der foregår på et underjordisk hospital i Syrien.Det er fantastisk at se hvad mennesker kan i ekstreme situationer og det er lige så barsk at se hvor meget destruktion vi kan udøve i en krig uden ansigt.

Ja,jeg fik Somali Media Groups pris.Det foregik i Vollsmose i lørdags og det var en dejlig event.Prisen gives til en person eller en forening der har ydet et "bemærkelsesværdig bidrag" til det Somaliske samfund i Danmark.Vores forening Tusmo fik ikke prisen men vi er meget glade for nomineringen. I vores arbejde i år vil vi vægte borgermøder for somalierne.Vi har i 2019 erfaret ,at vi kan nå mange flere ved borgermøderne end ved de individuelle rådgivninger hvor fremmødet var begrænset.

Nykøbing Sj 15 december 2019

2019 er snart omme.Året er gået utrolig hurtigt samtidig med,at der skete rigtig mange ting. Årets hovedfokus har været opbygningen af distriktspsykiatrien i Belet Weyne,mange fundraisings rejser i Europa,mange interviews i de somaliske medier.Alt i alt en god proces,det somaliske diaspora har vist stor interesse og solidaritet og vi har samlet en del penge der skal gå til personalets lønninger.Vi har penge til køb af medicin til de fattige og vi har fået doneret en bil således,at vi kan besøge de syge der er lænkede i de små landsbyer tæt på Belet Weyne.Jeg er meget tilfreds og har energi til,at fortsætte indsatsen.Min planlagte rejse i november blev aflyst pga massive oversvømmelser i regionen.Vi må se om jeg kan rejse i februar.

Jeg er blevet kontaktet fra Burao i Somaliland om hjælp til,at genoprette centret der.Jeg er positiv og vil se om jeg kan dele min tid mellem Burao og Belet Weyne.

Tusmo på Nørrebro kører godt.Vi har lige haft general forsamling og evalueringen viser,at der er behov for Tusmo i Danmark.Vi har været nominerede til København Kommunes Frivilligheds prisen ,vi fik den ikke men det var fair.Prisen gik til en forening der har eksisteret i 8 år(vi i 3 år) og laver et godt stykke arbejde med de sårbare unge.

Somali Media Group i Danmark har oprettet en pris til de foreninger og personer der har ydet noget godt til det somaliske community i Danmark.Både Tusmo og jeg personligt er nominerede.Det sker i Vollsmose 1ste februar.Jeg elsker den valgte lokation for fest eventet!

Ellers.Mi hus i Celle er sat til salg.Jeg har haft huset i 20 år og har været meget glad for det men alt har sin tid.Vi må se om det kan sælges men det haster ikke.

Min skønne niece Iman kommer fra London den 18 dec og bliver i 3 uger.Jeg elsker hendes selskab.Juleaften kommer min søn også og det bliver hyggeligt.Desværre har han vagter mellem jul og nytår og skal tilbage til København men det er ok.Nogen skal holde samfundet kørende.

Jeg læser en selvbiografi af standup komikeren Trevor Noah.Kender du ham?Hvis ikke skynd dig,at finde hans programmer på Youtube.Han ar fantastisk!Bogen hedder "Born a crime".Trevor er født under apartheid af en sort mor og en hvid far og dette faktum var kriminelt.

I aften skal jeg i Vigbio og se "Sorry we missed you" af Ken Loach.Han er en af mine favorit instruktører.Hans socialistiske hjerte banker stadigvæk for de svage i samfundet.

Kære besøgende.Jeg vil ønske dig og dine kære en god jul og et fredeligt nytår!

 

Nykøbing Sj. 26 oktober 2019

"Det store er ikke at være enten det ene eller det andet men at være sig selv og det formår hvert eneste menneske-hvis det vil." Søren Kirkegård i "Enten-Eller".

Nykøbing Sj. 21 oktober 2019

Tiden iler afsted.Det er blevet efterår og skoven er klædt i de smukkeste farver.Jeg har lige været i Prag med nogle venner ,det var første gang jeg var der og det var fantastisk.Sikke en smuk by!

Ellers går det godt både her og der....BBC Somali og BBC World har bragt interviews med mig vedr. arbejdet i Somalia med spec. fokus på Skype delen.Det kan jeg godt forstå fordi BBC kunne se de muligheder Skype giver til et ressourcefattig land som Somalia.Der er så mange veluddannede somaliere i diaspora og hvis alle kunne engagere sig via Skype kunne man virkelig gør en forskel for landet.

Rådgivningen Tusmo på Nørrebro kører godt,jeg var der i lørdags og skal igen ind på lørdag.Vores Tusmo team er indstillet til Tine Brylds frivilligheds pris og vi håber på det bedste men der er jo andre dygtige foreningen der også er indstillede.

Jeg læser Ida Jessens "Børnene".Spændende hvordan tingene udvikler sig for sundhedsplejersken Solvej.

Celle sul Rigo 21 august 2019

Jeg har været I Celle i 2 uger og har nydt de mange sommerfester.Jeg kom efter et arbejdsophold i Somalia og trængte til,at slappe af og også opleve glæde og gode fester.Jeg har ikke haft gæster og har fokuseret på motion,god mad og læsning.Jeg har lige læste Peter Øvigs sidste bog"Min mor var besat" og den har gjort stort indtryk på mig.Han skriver om sin opvækst hos en deprimeret mor men også om sin egen depression.Beskrivelsen af han depression er meget stærk og giver god fortåelse for tilstanden.Den burde læses af alle der arbejder med psykisk syge.Lige nu læser jeg Nuruddin Farah på italiensk.Det er "Nodi" der betyder "Knuder".Han er fra Somalia og en meget produktiv forfatter.Hans temaer handler altid om noget med Somalia men han er også en verdens kosmopolitisk forfatter der rammer universelle emner.

Jeg har nået at besøge Ingelise i Siena og som altid meget hyggeligt.

Mit arbejdsophold i Somalia var anderledes end tidligere fordi volden/terroren kom meget tæt på.Selve arbejdet i Belet Weyne gik rigtig godt:mange patienter,undervisning af teamet.Vores arbejde har fået rigtig god støtte i den somaliske diaspora.Siden sidst jeg skrev her på siden har jeg været i Amsterdam og også der fået god støtte.Udover lønninger til 4 år har vi fået penge til køb af medicin og en bil.Det sidste betyder,at teamet kan besøge flere patienter der er lænkede i deres hjem.

Jeg var i Mogadishu hvor jeg oplevede terroren tæt på idet min nevø blev såret mens han var på vej til lufthavnen for,at hente mig.Senere blev guverøren angrebet inde på hans kontor og flere inkl. hamselv omkom.Min reaktion var en stor tristhed og jeg følte,at det var det tætteste jeg i mit liv kom på en depression.Tristhed på vegne af mit land og mit folk.Jeg er så heldig,at jeg har mange gode venner og det hjalp ,at dele mine følelser med dem.

Jeg er utryg ved situationen i Somalia men jeg har valgt at fortsætte mine besøg og mit arbejde"Angsten skal ikke styre mig"-det minder jeg migselv om igen og igen.Næste rejse er planlagt til oktober.

Efter Celle skal jeg til bryllup i Århus: min elskede og afdøde veninde Agnetes datter Karen er blevet gift med Lars og de fejrer det i deres hus i Brabrand.Efter Århus skal jeg til Hamburg med min søn og senere skal jeg til Nordjylland og besøge venner.En del rejseaktivitet,måske lidt anstrængende men hyggeligt.Og den 6 september får jeg besøg af mine russiske venner Gera og Tanya.

Nykøbing Sj. 27 juni 2019

Der er gået næsten 2 måneder siden sidst jeg skrev her på hjemmesiden.Der er sket mange gode ting og tiden har været knap.Jeg har været i london og fået god støtte til arbejdet i Somalia. Fra Danmark,Norge og London har vi fået 3 års lønninger til vores personale og jeg har store forhåbninger til Nord America og Canada.

Jeg har været i Celle i hele maj og sidste uge i Moskva.Det var fantastisk at være i Moskva og jeg håber på et nyt besøg snart.

Det hedder,at jeg er gået på pension men det frivillige arbejde fylder en del.Jeg er til rådighed for lægen i Belet Weyne og det er over telefon og Skype.Jeg ser patienter og holder møder med personalet.Der er travle dage og mere frie dage.Alt i alt en fantastisk måde at arbejde på.Jeg rejser til Somalia i ca. medio juli både for,at arbejde men også for ,at deltage i en sundheds konference på National Universitetet i Mogadishu.

Danmark har fået en ny regering og en ny retning.Stort tillykke! Selvom Mette Frederiksen siger,at man fastholder linien vedr. indvandrere og flygtninge håber jeg på mere humanitet.

Jeg læser Sofie Jamas roman "Et andet menneske,et andet liv".En barsk men velfortalt historie.Hun er fra Somalia og meget er,uden tvivl,selvoplevet.En bog jeg vil anbefale.Jeg kender ikke Sofie personligt men håber,at møde hende.

Nykøbing Sj 22 april 2019

Jeg har gået i pujamas hele dagen,hørt radio,læst,lavet god mad og slappet helt af.Det trængte jeg til.Der har været meget at se til med fundraising til vores psykiatriske ambulatorium i Belet Weyne.Sidste weekend var jeg i Oslo og det gik super godt.Vi har lønningerne til personalet i hele næste år i hus.I går var jeg til det samme i København men det gik ikke lige så godt.Vi må se hvordan det kommer til at gå.Næste weekend tager jeg til London og der håber jeg på god støtte.Shamsa Scego som er en dygtig somalisk socialrådgiver deltager aktivt i dette arbejde og rejser sammen med mig.I august er det planen at jeg skal til Minnesota,Ohio og Toronto til fundraising.Jeg håber ,at vi i år har i hus de næste 5-6 års lønninger og så kan jeg koncentrere mig om træning og undervisning.

Teamet i B.W. er meget aktive,tager på hjemmebesøg og de bruger mig over skype når det er nødvendigt.

I Tusmo går det også godt.Vi har lige holdt et velbesøgt borgermøde for de Somaliske familier i København.Der kom 90 kvinder,10 børn og ....1 mand! Vi skal på næste bestyrelsesmøde drøfte hvordan vi når mændene.

Jeg har læst Michelle Obamas bog,meget spændende og inspirerende.Og så var jeg til eventet i København og det var skuffende.Hun havde valgt den forkerte samtalepartner,en kvinde der irritterende med sine overfladiske spørgsmål og kommentar.

Lige nu læser jeg "Folkets skønhed" af Merete Pryds Helle.Jeg har aldrig læst noget af hende før og er meget betaget af bogen.

Og den 4 maj kalder Celle og er jeg er der i hele måneden.Sidste weekend er der Pici fest hvor jeg er på serveringsholdet.Glæder mig!

Salvador Bahia 2 marts 2019

Jeg rejser hjem til Danmark i aften efter 2 fantastiske måneder i Salvador.Jeg er meget glad for,at have nået at opleve karnevallet i Salvador, en oplevelse der ikke kan beskrives.Jeg har aldrig oplevet så mange mennesker samlet på et sted og når 100.000 mennesker på en gang brøler "Bolzonaro,op i røven med dig" så giver det gåsehud.

Og på Belet Weyne Hospital skrives der historie i morgen når vores team bestående af en læge og 2 sygeplejesker tager imod de første psykiatriske patienter.

 

Salvador Bahia 18 februar 2019

Konferencen i Garowe gik rigtig godt,det eneste problem var en alvorlig jetlag.På under 1 uge rejste jeg frem til Garowe og tilbage til Salvador.Det var fantastisk,at møde og være sammen med så dygtige og talentfulde Somaliske kvinder.Min tale blev velmodtaget og der blev knyttet mange kontakter.

Tilbage i Salvador er der så meget der skal følges op på, meget organisatorisk og fundraisingsarbejde hvilket har skubbet skriveprojektet lidt i baggrunden. Der er  stor interesse omkring vores nye projekt i Belet Weyne og det skal jeg ikke klage over.Heldigvis har jeg ingen aftale med et forlag der puster mig i nakken,jeg gør lige præcis hvad der passer mig. Og kan selv prioritere min tid.

Den 23 febr er der en "lille" karneval her i Villas hvor jeg bor.Det har jeg købt billet til.Meget sympatisk at man skulle i forbindelse med købet aflevere 1 kilo et eller andet fødevare,jeg aflevereder 1 kilo ris.Overskriften på karnevallet er Solidaritet og maden vil gå til fattige familier.Den stoer karnival er jeg mere usikker på.Der kommer rigtig mange mennesker og kaos kan ikke udelukkes.Og da jeg ikke taler sproget og næsten ingen taler engelsk skal jeg tænke mig godt om.

 

Salvador Bahia/Brazil 19 januar 2019

Jeg har været her i 10 dage og planen var,at jeg skulle være her indtil medio marts.Jeg har et skriveprojekt og satsede på ro til arbejdet men så kom der en vigtig konference i vejen.Kvinders sundhed og kvindelige ledere i sundhedsvæsnet.Meget relevant emne og jeg er blevet inviteret som en af hovedtalerne.Det foregår i Garowe/Puntland/Somalia og det foregår i FN regi.Jeg skal fra Salvador og tilbage.En meget lang rejse men med mulighed for vigtige kontakter.Måske nogen der kunne hjælpe i Belet Weyne?

Ellers skønt at være her.Jeg har lejet et lille studio lejlighed lige ved stranden og få minutter fra mine venner Giuliano og Rocca.Har allerede oplevet så meget.Og karnevallet venter derude.....

Det bedste er alle de lækre frugt og grøntsager.De lækre fiskeretter og retterne med rejer.

Hver aften går jeg mindst 1 time med min veninde Rocca og tit efter gåturen bader vi i Altanterhavet.Så skønt!Jeg føler mig super priviligeret.

 

Nykøbing Sj 23 december 2018

I min sidste opdatering skrev jeg ikke ,at min dejlige veninde Agnete døde den 11 oktober.Der er ingen anden forklaring end fortrængning.Agnetes død var meget svær at rumme og det er meget svært at undvære hende.

Sidste weekend havde jeg besøg af hendes børnebørn Anna og Sally og vi havde det skønt sammen.Sally sagde på et tidspunkt at jeg lød som hendes mormor.Sikke en kompliment!

Jeg er hjemme og har besøg af min søn.Han er her i nogle dage og vi stille hygger,går i fitness sammen og bare nyder at være sammen.

Jeg er nu fuldtidspensioneret og kan bruge min energi på det frivillige arbejde i Somalia og på Nørrebro.Og i morgen fylder jeg 68.

Jeg vil ønske jer der læser i min hjemmeside en rigtig god jul og det bedste i det nye år.

 
Nykøbing Sj 27 oktober 2018
 
Kære besøgende,
 
der er sket så meget i mit liv siden min sidste opdatering :jeg har været ,for første gang,i Lissabon  og nød det.Jeg var alene  for jeg trængte til alenetid.Lissabon er en vidunderlig by og jeg kunne specielt godt lide det multikulturelle  og de interraciale forhold.Skønt at se folk i alle farver leve sammen.
Senere har jeg været i Rom og Celle sammen med mine venner fra Rørvig Gerda og Preben og vi fik senere selskab af Laila og Karsten.Gode dage i dejlige venners selskab.
I primo oktober har jeg modtaget Region Sjællands lægepris for mit frivillige arbejde.Det var en rørende oplevelse!
Også i oktober har jeg,for første gang,været i Marrakesh sammen med Bibber og Matilde. Marrakesh er en oplevelse for alle sanser og jeg vil sikkert tilbage.Så megen kultur og historie!  Meeen...Så meget larm af knallerter har jeg aldrig oplevet før og det tog noget af fornøjelsen.
Næste lørdag skal jeg til Odense og modtage en pris til!!!!Det er et somalisk globalt kvindenetværk ved navnet Arawelo der mener,at jeg skal være  en af de 6 personer der skal modtage pris for det arbejde vi laver for det somaliske community.
 
Og meget vigtigt.Jeg har truffet beslutningen om pensionering fra januar 19.Slut med lønnet arbejde og gas på det frivillige arbejde i Somalia og på Nørrebro.Men mit nye liv starter med 3 måneders  ophold i Salvador Bahia,Brasilien.Nu vil jeg prøve at gøre alvor af  mine tanker om,at skrive om mine år i Grønland og Somaliland. Hvorfor Brasilien ? Min erfaring er,at jeg bliver mere produktiv og kreativ når jeg er langt væk fra mit daglige miljø.Og så har jeg venner der bor i Salvador Bahia og lever af,at udleje huse ved vandet.
 
Har lige genlæst Processen af Kafka , har læst Anne Lise Marstrand Jørgensens nye bog hvor hun samtaler med 12 personer(jeg er en af dem)om angst og depression.Hun er en fantastisk person og skriver så godt.
Nu går jeg i gang med Morten Papes sidste bog "Guds bedste børn"Ham kan jeg bare så godt lide,han virker så  autentisk og troværdig.
 
Den 19 november tager jeg til Somalia og arbejder på sygehuset i Belet Weyne med opbygningen af psykiatrien
 
Celle sul Rigo 8 august 2018
 
Jeg er i Celle på et kort besøg,kun i 1 uge men det gør mig godt at være her,nyde Celle og mit skønne hus.I aften er der fælles spisning på min vej/contrada og det er første gang i de 18 år jeg har haft huset at jeg kan være med.Det er en tradition inspireret af Sienas palio.Vi bliver ca 70 men det er ikke alle der bor fast på vejen .Det er ferietid og der kommer mange slægtninge fra nær og fjern.Det er en fornøjelse at gå i baren om aftenen,gense folk man ikke har set længe,får lidt sladder(harmløst!)og blive opdateret.
 
Jeg kom til Rom med Ryanair.Det var første gang jeg fløj med dem og blev positivt overrasket:gode sæder,god plads,service i top.En sjov historie:der blev solgt taxfree og en kvinde lige ved mig vil købe en parfume af Lancome.56 euro men hun fik den til 50.Den duftede rigtig godt og det fik jeg sagt højt på italiensk til stewarten.Kvinden talte ikke italiensk.Stewarten sagde til mig på italiensk ,at jeg kunne få den for 40 euro hvis jeg vil og det skulle betales cash!Kan I kan regne ud hvad det handlede om?Og...jeg købte!Fyfyfy.
 
Min søn kom tilbage fra Mogadishu i går.Han har været der i 11/2 måned og han siger,at det var fantastisk.Han har været der i få måneder da han var 3 år gammel,han taler ikke sproget men har fået smag for både sprog og landet.Det glæder mig meget.
 
Mogadishu 5 juli 2018
 
Jeg har været her i 10 dage og rejser hjem til Danmark i morgen.Min søn har valgt at blive her længere,en måned mere i et forsøg på,at lære sproget.På de 10 dage vi har været her har han allerede tilegnet sig en del.
"Hjem til Danmark"-det føles rigtigt at sige det for efter 40 år er Danmark blevet hjem.Jeg havde det ikke nemt i mange år med at acceptere Danmark som mit hjem.Ambivalenses var der men med alderen er der mange ting der,stille og roligt,falder på plads.Jeg er ikke længere i tvivl:det er i Danmark at jeg skal blive gammel og det er der jeg bliver begravet.
 
Men Mogadishu er også min by,Somalia er mit land,somaliere er mit folk og jeg føler en stor solidaritet med dem.Deres livsvilkår er vanskelige. Sikkerheden i landet er meget skrøbeligt,livsvilkårerne forskellige for de rige og de fattige.Byen er ødelagt og genopbygningen af specielt centrum går meget langsomt.I anledningen af 1 juli,selvstændigheds dagen blev i TV vist en gammel sort/hvid film af Mogadishu fra 80-erne.Sikke en smuk by!Det er med rette at byen blev kaldt"Perlen i det Indiske Ocean","Den hvide by".Den by er borte og kommer aldrig tilbage.
 
Men,håbet er der og mange mennesker går videre med deres liv i håbet på bedre tider.
 
Jeg læser Ahmed Akkaris sidste bog: "Mod til at tvivle" En fantastisk bog man bliver klogere af.Akkari skriver hudløst ærligt og hans kærlighed til Narsaq deler jeg fuld ud.
 
Nykøbing Sj 3 juni 2018
 
Sommeren er kommet meget tidligt til DK  og man kan frygte dårligt i vente men vigtigt,at nyde nuet.Jeg sidder på min skønne terrasse og nyder vores gård med de mange smukke blomster og den røde bøgetræ.Her er så smukt og fredfyldt.Ejendommen er fra 15 hundrede tallet og alt er velplejet og vedligeholdt.Vi er en del ældre og gamle mennesker der bor her derfor er her stille og roligt.
Jeg har lige været i Celle til den årlige picifest hvor jeg altid er med til,at servere.I år blev der solgt ca.5500 portioner af den lokale pasta pici.Det er rigtig  meget når man tænker på,at der bor 440 indbyggere i Celle og det er en håndfuld kvinder der laver pastaen i hånden.Festen forløber over hele weekenden og alt arbejdet er frivilligt.
 
Min søn og jeg rejser til Mogadishu den 25 juni og det er på ferie.Arbejdet i Belet Weyne er på stand-by idet byen er blevet ramt af store oversvømmelser og lige nu  er at redde liv den vigtigste prioritet.
 
Rikke Schmidt Kjærgårds bog"Blink-da jeg mistede livet og lærte at leve" kan varmt anbefales.En varm og tankevækkende bog.Lige nu læser jeg Kristine Nathansens bog "Bag facaden"-en selvbiografisk bog om et svært liv.Kristine kommer fra Narsaq og hun besøgte mig der dengang jeg havde huset i Narsaq,en sympatisk kvinde der har kæmpet for det liv hun har.
 
 
 
Celle sul Rigo 23 marts 2018
 
Siden sidst jeg skrev i Mogadishu er der sket meget.Jeg har været i Belet Weyne og besøgt hospitalet,min mors gravsted og min søster Zahras hjem.Det hele vakte et tsunami af følelser men jeg er glad for,at jeg har været der. Besøget var kort og indholdet var møder med lægerne og ledelsen af hospitalet.Der er aftalt et samarbejde og jeg rejser igen derned den 16 april og denne gang skal jeg arbejde klinisk og undervise lægerne og sygeplejerskerne.Glæder mig men er også lidt nervøs for sikkerheden er ikke helt i top.
 
I Danmark har jeg udtalt mig i en kørende debat skabt af DF med en kampagne mod somaliske kvinder i DK.Er de en berigelse eller en belastning?Hvor tåbelige kan man være? Men det jeg ikke kan tage er Mette Frederiksen og Mathias Tesfaye .De lyder endnu mere rabiate af DFerne.
Der kom meget godt af min indblanding.TV2 Nyhederne havde et interview med mig prime time og det skabte en flot reaktion i den somaliske unge miljø og medførte ,at flere unge blandede sig med indlæg og interviews.Flot!
 
Tusmos rådgivning på Nørrebro er startet den første lørdag i februar og kører hver lørdag.
 
Og jeg blev ramt af influenza i den meget slemme udgave men har det godt nu og nyder lidt afslapning i Celle.Efter influenzaen har jeg haft 3 meget hidsige uger på arbejdet så jeg var noget brugt.Men nu efter,at have sovet en del,motioneret på min cykel mindst 30 min dagligt har jeg det fint og nyder Leonora Christina Skovs sidste bog.Hold op en historie!Utroligt,at hun ikke blev psykisk syg af den emotionelle misrøgt hun blev udsat for.Kan anbefales.
 
Mogadishu 21 januar 2018
 
Jeg kom til Mogadishu i onsdags og føler,at jeg allerede har oplevet så meget at jeg godt kan rejse igen.
Jeg kom for,at være med til at starte et psykiatrisk projekt i min fødeby Belet Weyne. Til at starte med var vi 4-5 stykker der skulle rejse sammen men det endte med,at jeg er alene.Der har været megen tvivl om hvorvidt det var forsvarligt at rejse til Belet Weyne men efter et langt møde med en politiker der har fingeren på pulsen blev beslutningen,at jeg rejser dertil i overmorgen.Det giver uden tvivl mere troværdighed,at jeg har været der når vi skal lave fundraising.
Jeg har ikke været der siden 1975 så jeg er meget spændt!
 
 
 
 
 
Nykøbing Sj. 17 december 2017
 
Jeg har ikke skrevet her siden 1ste juli!Hvad sker der ? Det er bestemt ikke fordi der ikke har været noget,at skrive om. Der sker så meget specielt i verdenen omkring os og, måske,derfor kan der forekomme en lille handligslammelse.Måske.
 
I den store verden: Trump og hans tåbeligheder, i Myanmar grove forbrydelser overfor den muslimske minoritet, i Somalia Al Shabab igen og igen,i Østrig valget af en højre nationalist,i Tyskland Merkel truet på magten pga hendes indvandrigsvenlige politik.
 
i lille Danmark. Gæt! DF igen og  igen og igen. De sætter dagsorden og magtliderlige Løkke slikker dem et bestemt sted. De fremkommer med absurde starmninger der kommer til,at gå også udover børn.Do they care?Nej for  brune børn er ikke rigtige børn.
 
I denne uge har jeg fejret 40 år i Danmark. Jeg ville fejre det fordi jeg er glad for dette land.Med årerne er jeg kommet til ,at holde mere af DK og derfor gør det så ondt,at se hvad DK er blevet forvandlet til af politikere der virker så afstumpede  og uempatiske.
 
Vores forening Tusmo går i gang med den frivillige rådgivning i starten af det nye år og det bliver spændende at se om de ressourcesvage somaliske familier i Københavns kommune vil benytte sig af vores tilbud.
 
Og i januar rejser jeg til Somalia for,at starte op noget arbejde i Belet Weyne,den by hvor jeg er født.Vi påtænker den samme model som Mandhaye i Burao:distriktspsykiatri baseret på ambulante kontakter og hjemmebesøg samt lokal capacity building.Også dette arbejde er på frivillig basis.Derfor skal jeg blive ved med det lønnede arbejde i distriktspsykiatrien i Nykøbing medmindre Sundheds Platformen bliver umulig at danse med og jeg tvinges til,at stoppe.
 
Jeg har lige været på en forlænget weekend i Nice.Det var første gang jeg var der og jeg fandt byen meget charmerende og dejlig. Chagall museet kalder på et nyt besøg og det samme gør byen Antibbe og Picasso museet.
 
Jeg læser Hanne Vibeke Holsts "Som pesten" og Sara Omars roman "Dødevaskeren" er næste i køen.
 
Og så vil jeg,kære besøgende,onske jer og jeres kære en god jul og det bedste i det nye år
 
 
Celle sul Rigo 1 juli 2017
 
Min søn og jeg kom i går fra Napoli og Amalfi kysten til Celle.En forrygende uge med mange indtryk,møder med nye mennesker, helt fantastiske natur oplevelser. Det var første gang jeg var i det område og forskellen fra den nordligere del af landet er så tydelig. En ung mand vi snakkede med sagde: " Vi er ikke italienere, vi er napolitanere" Jeg kunne ikke forstå deres sprog som skulle være godkendt som et selvstændig sprog. Maden var fantastisk, masser af dejlig fisk og folk så venlige. Overraskende at mange unge talte engelsk.
Og nu er total afslapning på dagsorden. Jeg læser Pauls Austers sidste 4321.Og Josef læser et eller andet af Murakami.
I aften skal vi se koncerten med Vasco Rossi i Modena. 220.000(!) solgte billetter.
 
 
Celle sul Rigo 18 maj 2017
 
Det er torsdag og i Celle betyder det fiskdag. Alle spiser frisk fisk til frokost idet fiske vognen har været her. Det er ret hyggeligt,at stå i kø og udveksle opskrifter. Der dufter af dejlige retter når man går igennem gaderne.
 
Der er dejligt at være i Celle. Foråret er her og naturen er vibrerende , frodig og meget smukt.Jeg er alene men på lørdag kommer 10 venner fra Danmark,Sverige og Grønland. Vi har vores årlige seminar/højskole "Fatumas venner". En uge med hygge,oplæg og debat. Vi mødes på skift i Celle, Danmark,Grønland og Sverige og beriger hinanden med gode oplevelser både til maven,hjernen og hjertet.
 
Celle sul Rigo  16 april 2017
 
Skønt vejr i Celle.Næsten for skønt fordi man savner regn.En nabo siger,at der er tale om klimaforandringer og derfor kan han ikke nyde det dejlige vejr.
 
Jeg ser i nyhederne at 4500 personer er gået i land på Sicilien bare i dag.7 er døde.Det er imponerende så værdigt og omsorgsfuld som de bliver modtaget. Det var aldrig gået andre steder.
En kendt forfatter sagde ,at Italien  har altid kendt til folk der kom i land fra andre lande i Middelhavet.
 
Jeg læser Geir Lippestads"Det vi står for". Han var forsvarer for Breivik og beskriver forløbet.En bog der bekræfter mit indtryk af Norge som den mest civiliserede og humanistiske land i verdenen.
 
 
 
 
Nykøbing Sj. 9 april 2017
 
Min søster døde i går,det foregik stille og roligt og udramatisk.Mine tanker går til hendes døtre , der for 2 måneder siden mistede deres far og nu deres mor.
Jeg er så glad for,at jeg har besøgt hende og taget afsked med hende.
Jeg tager til Celle i morgen,trænger til ro.
 
Boston 22 marts 2017
 
Jeg er kommet til Boston for 2 dage siden og bliver indtil den 29 marts.Min storsøster Anab er meget syg.For 2 år siden blev hun behandlet for livmoder kræft og vi troede ,at hun var helbredt.Desværre fik hun for nogle måneder siden konstateret metastaser i hjernen og er så medtaget,at hun er nu på palliativ behandling.Hun bor hos sine døtre og får besøg fra en hospice.Det er en imponerende service hun får:besøg af sygeplejersker 2 gange om ugen,ugentligt besøg af socialrådgiver , ugentlig besøg af musikterapeut og ugentlig besøf af Reik terapeut.Alt betalt af det offentlige samt hendes forsikring. Og hun har fået en egnet seng,gangstativ,kørestol og badeværelset ordnet til hendes behov.
 
Jeg var spændt om jeg fik lov til,at komme ind i USA for i mit danske pas står ,at jeg er født i en af de af Trump bandlyste lande nemlig Somalia.Men,ingen problemer overhovedet.
 
Solen skinner,der ligge sne hist og pist men foråret er i luften.
 
Nykøbing Sj. 4 marts 2017
 
Kære besøgende,
 
jeg har haft tekniske problemer med hjemmesiden men min gode ven Nis i Århus har helbredt pc-eren og nu kan jeg skrive igen.
Stor nyhed!Jeg er flyttet til Nykøbing Sj den 10 februar.Jeg har fået en vidunderlig lejlighed på 90 kv. m. fordelt på 2 etager i en ejendom fra 1500 tallet.Jeg arbejder i distriktspsykiatrien i Nykøbing siden sept. 2016 og er faldet godt til så det giver rigtig god mening at bo her.Huslejen er ca. det halve af lejligheden i Hostrups Have og det tager mig 10 min. at komme på arbejdet.
Min søn og jeg har boet i Nykøbing i 3 år i 82-85 og vi har gode erindringer om stedet så det er som at være hjemme igen.
 
Nu skal jeg nå et tog til København så jeg skriver mere senere.
 
Ha' en skøn dag. 
 
 
 
 
Frederiksberg 8 februar 2017
 
 
Frederiksberg 20 december 2016
 
Der sker så meget både i mit eget liv og i verdenen omkring. Trump, Aleppo, terrorhandling i Berlin, drab på den russiske ambassadør i Ankara. "Glem ikke Aleppo,glem ikke Syrien" råbte den unge morder. 250.000 mennesker er døde i Syrien, Aleppo  ligger i ruiner.Er det mærkeligt,at der kommer reaktioner?
 
Jeg flytter til Nykøbing Sj. pr første marts.Har fået en skøn lejlighed i en ejendom fra 1500 tallet.Jeg er glad for arbejdet i distriktspsykiatrien og er også meget glad for naturen i det område.Lejligheden i Hostrups Have prøver jeg af fremleje.Vi er jo gået konkurs og vi aner ikke hvad vej det kommer til at gå.
 
Julen i år bliver i København.2 skønne niecer på 36 og 17 år kommer på besøg fra London.Det skal nok blive hyggeligt.
 
Og,kære besøgende,du og dine kære ønskes det bedste i det nye år!


Frederikshavn 16 september 2016

 

Celle sul Rigo 27 juni 2016

Alle skulle opleve en vigtig fodbold kamp i en bar i en lille landsby i Italien. Det gjorde jeg i aften:Italien mod Spanien. Der bor 440 indbyggere i Celle og det halve var samlet i baren. Det var total teater uden lige .Og opleve at jeg ,der ikke forstår en skid i fodbold, blev revet med og råbte og skreg som de andre var ret spændende.Vi var i en kollektiv tilstand af eufori, solidaritet og stolthed over "vores" drenge. Fodboldspillerne var som krigere der gik ud for ,at kæmpe for deres landsby,deres land og vi var de efterladte der tog imod når de kom tilbage med æren i behold.
Min søn er Brøndby fan og har flere gange inviteret mig med.Jeg har været tilbageholdende pga al den vold der var imellem FCK og Brøndby men jeg vil overveje at sige ja næste gang jeg bliver inviteret. Det er faktisk ret sjovt med fodbold.
 
 
Frederiksberg 15 juni 2016
 
Det går fremad med arbejdet vedrørende et støtte og rådgivningscenter for somaliske borgere i Københavns kommune. Vi er 5 veluddannede somaliske kvinder der har valgt,at ikke længere være passive tilskuere til de mange problemer der er i miljøet : dårligt fungerende familier, vold og omsorgssvigt,skilsmisser, unge mænd der havner i misbrug, kriminalitet og radikalisering.
 
Vi er ved ,at oprette en forening og vi søger midler hos Trygfonden.
 
Celle sul Rigo 22 maj 2016
 
Marco Pannella er død for 3 dage siden.Han blev 86 år og det er godt gået for en mand der  røg 50 cerutter/cigaretter om dagen og gennemførte utallige sultestrejker hvoraf den længste varede 3 måneder .
Han er ikke kendt i Danmark og du ,kære læser,har sikkert ikke hørt om ham.
Marco Pannella grundlagde partiet I Radicali og var en aktiv forkæmper for de borgerlige rettigheder : for abort,for skilsmisse, for de homoseksuelles rettigheder, for bedre vilkår i fængslerne, for bedre vilkår for romaerne og asylansøgere.Han blev kaldt Italiens samvittighed. Han var ateist men god ven med pave Francis som han delte mange værdier med. Han var for ikke vold og kaldte sig gandianer og var ven med Dalai Lama.
 
Jeg har det godt og arbejder stadigvæk i Frederikshavn, ca. 2 uger om måneden.Fra september  arbejder jeg  om måneden 2 uger i Nykøbing Sj. og 1 uge i Frederikshavn.Året ud og så ser jeg hvad jeg har lyst til(sikke en luksus,ikke?)
 
Sammen med 4 gæve somaliske kvinder er jeg ved at planlægge et rådgivningskontor for de somaliske borgere i Københavns kommune. Vi håber på støtte fra Trygfonden. Vores arbejde bliver på frivillig basis og vores målgruppe er de psykisk syge og psykisk svage borgere med somalisk baggrund. Mere om det når vi kommer i gang.
 
Lige nu læser jeg "Forsoning- en fortælling om en familie" af Aydin Soei.Han er sociolog med iransk baggrund og jeg har i mange år fulgt ham i medierne og finder ham meget spændende . En af de stemmer med etnisk minoritets baggrund der gør en forskel i Danmark. Bogen kan varmt anbefales.
 
Frederiksberg 13 december 2015
 
Jeg skriver mindre i den sidste tid og jeg ved ikke hvad det handler om: dovnskab , manglende motivation,ikke noget at skrive om eller en slags lammelse fordi der sker så mange overvældende ting og jeg ved ikke hvor jeg skal starte og hvor jeg skal ende.
 
Jeg var sammen med 2 læger i aftes og den ene sagde,at hun har bemærket at folk i hendes vennekreds ikke er så aktive mere i det fælles rum, man søgte mere indad, mere i det nærmeste . Jeg forstod godt hvad hun mente. Måske er det samme der sker for mig. Verden omkring os er blevet overvældende, indimellem er det svært at følge med. 
 
Jeg bliver 65 år den 24 december og holder åbent hus den 23, der kommer mange venner og det bliver hyggeligt.
 
Arbejdsmæssigt er min plan, at arbejde kun I Frederikshavn fra januar. 1 uge om måneden og mere frivilligt arbejde i København og større deltagelse i SSFs frivillige  oplysningsarbejde. 
 
Jeg har for nyligt læst 2 bøger der gjorde stort indtryk på mig:  Puk Damgårds "Ser du månen,Daniel?" og Ahmed Mohamuds "Sort land". Begge kan anbefales , de hjælper med at forstår dynamikker der er svær at begribe.
Lige nu læser jeg Elena Ferrantes "Historien om et nyt navn", bog nr 2 i hendes trilogi, kan varmt anbefales. 
 
Kære besøgende, du og dine kære ønskes det bedste i det nye år. Pas godt på hinanden!
 
Frederiksberg 10 september 2015
 
Jeg kan ikke huske hvornår det har været så flovt,at være dansk statsborger pga regeringens håndtering af flygtninge situationen og samtidig så stolt af ,at være statsborger i dette land pga det civile samfunds reaktion på den samme situation.
Civil ulydighed er den mest demokratiske middel der findes og hvor er det skønt,at se alle de aktivister der bruger det.Jeg er så stolt af dem!
Og tænk,at vi har en situation hvor folk der har brug for beskyttelse siger nej tak til Danmark."Sweden",siger de.
Og Dansk Folkeparti er sur over,at den danske politi opfører sig humant og civiliseret i stedet for at være brutale."Politiet burde bruge magt"-siger Martik Henriksen.
Mon ikke vi skal til valg snart når Lars Løkke indser hvem det er der holder ham på magten?
 

Frederiksberg 1 juli 2015

 
I dag for 55 år siden blev Somalia et selvstændigt land og det er så trist,at se hvor landet befinder sig i dag.Efter 25 års borgerkrig er ladet ved,at komme på fode men der er langt vej igen.
Og i Danmark har vi fået en borgerlig regering,hver 5 dansker har stemt på DF og det er ret skræmmende.Men,man siger at hvert folk har den regering det fortjener så hvad siger det om det danske samfunf ,at vi ny har en regering der vil gå efter de svageste i samfundet dvs de folk der har måttet flygte fra deres land.Af politiske eller økonomiske grunde.Den nye integrationsminister(jeg vil hellere kalde hende ekslusions minister)er kendt for sit had mod muslimer.Og Pia K. bliver,måske,formand for Folketinget.Sikke en skænsel mod folkestyret!
Men,det er ikke kun politik og efterfølgende depression der fylder det hele.Jg har set en fantastisk film jeg varmt vil anbefale:Wim Wenders film "The salt of the earth"med og om den brazilianske fotograf Salgado.Han har været der hvor den menneslige lidelse ikke kunne blive større,billederne fra de tragedie ramte steder i verdenen gør et meget stærkt indtryk,jeg fik gåsehud flere gange og med tilløb til tårer. Han fik PTSD af sit arbejde men kom igennem den personlige krise ved,at fokusere ,sammen med sin kone,på genoprettelse af naturen omkring sit barndoms hjem.Så flot!
 
Celle sul Rigo 5 juni 2015
 
Det er Grundlovs dag og Danmark skal snart på valg.Valget er mellem Helle og Lars og lige nu er der dødløb. Der kommet flere nye aktører på scenen og det bliver meget spændende hvem der kommer til,at være ved rattet de næste 4 år. Der er en del utilfredshed med den nuværende statsminister ,det er ikke alt ved den nuværende regering jeg er begejstret for men ,at få Lars og Pianisterne tilbage er ret skræmmende.
 
Mens jeg i morges drak min kaffe på den lokale bar i Celle overhørte jeg en samtale mellem 2 ældre herrer: "De stjæler med arme og ben, Berlusconi har smadret landet og stakkels Renzi knokler for,at rydde op men det er en umulig opgave.Også i hans parti(Partito Democratico) er der tyveknægte der rager til sig"
"Ja,situationen var en anden under il Duce. Han var ærlig og der var streng disciplin.Vi savner ham i dagens morads i dette land".
 
 
 
Celle sul Rigo 15 februar 2015
 
Det er så horribelt det der sket i København i går og jeg tænker:"Bare det ikke er en indvandrer,bare det ikke er en somalier".
Da tragedien i Oslo og Uttøya skete alle troede,at gerningsmanden  var en muslim og jeg må blankt inddrømme ,at det var en lettelse at høre hvem der stod bag massakren. Der er så meget splid og afstand imellem "dem og os" og vi har lige nu ikke brug for flere argumenter til dem ,der helst ser polariseringen.Og jeg håber,at de muslimske organisationer tager klart afstand fra det der skete i går og viser deres solidaritet både omkring ytringsfriheden og til de danske jøder.
 
Celle sul Rigo 14 februar 2015
 
Jeg skulle være rejst til Somalia og har derfor taget fri i hele februar.Men,sådan skulle det være.Der har været politiske problemer,ustabilitet i regeringen og det gav derfor ikke mening at rejse.
Nu er jeg i Celle og nyder det.Det var meget koldt da jeg kom for 1 uge siden men varmere nu med mulighed for ,at gå gode ture.Jeg nyder at sidde ved pejsen og læse
og jeg nyder at lave en god middag og se de gode debat programmer i de italienske kanaler.
I  Celle med kun 440 indbyggere er der flere foreninger.Bl.a. foreningen af jægere og de inviterer i morgen byen til frokost.Der kommer ca 50 personer og det bliver hyggeligt.
Jeg har lige læst,med stor fornøjelse,Preben Brandts erindringer.Spændende at læse om udviklingen af det sociale område med de hjemløse.Preben har lavet et fantastisk arbejde for de mennesker der,af en eller anden grund,er havnet i bunden af samfundet.Respekt!Nu læser jeg "Sjælens Amerika" af Karl Ove Knausgård.En samling meget intellektuelle,oplysende og humoristiske essays.Spændende.
En uge mere i Celle og den 1ste marts tilbage til Nordjylland og smilets by,Frederikshavn.
 
 
Frederikshavn 5 januar 2015
 
"Som man bliver ældre, stiger erkendelsen af, at ens fortid har vokset sig større end ens fremtid. Alligevel har jeg besluttet mig for , at jeg er "udødelig".For når det modsatte er bevidst, er jeg ikke i stand til at beklage, at jeg tog fejl"- sagt af Erik Clausen.
 
Great Falls,Virginia USA
 
Kære besøgende,
som du har opdaget så er mine skriverier her på hjemmesiden blevet uregelmæssige.Det skyldes delvis,at jeg er blevet blogger på DagensMedicin men også banal dovenskab. Det betyder ikke,at jeg ikke tænker på hjemmesiden og tit har dårlig samvittighed over min tavshed.
Jeg kan godt lige følelsen af,at der er mennesker derude der læser hvad jeg skriver og følger med mit livs gøremål.
 
Der er sket mange ting siden sidst jeg skrev fra Hydra i Grækenland.Globalt, lokalt og personligt i mit liv.
Jeg kan ikke berette om det hele men noget nok  vigtigt,at få ud.
 
Jeg er blevet udnævnt til rådgiver for Sundhedsministeriet i Somalia vedr. psykiatrien.Jeg skal til Somalia i februar for,at drøfte et evt. samarbejde med Ministeriet og hvordan vi sammen kan hjælpe de psykisk syge i landet.Jeg er meget spændt på opgaven og glæder mig!
 
Lige nu er jeg i USA fordi min stor søster er syg med kræft. Indtil videre er prognosen god og vi håber på det bedste.
USA er et spændende land,her er alt stort og overvældende.Amerikanerne er enormt venlige og hjælpsomme men jeg kunne ikke tænke mig at leve her.
 
Hvis jeg ikke skriver mere i år så vil jeg gerne her ønske dig og dine kære en god jul og det bedste i det nye år.
 
Tak for året der snart er forbi!
 
Hydra 7 oktober 2014
 
Jeg er på en uges ferie i Grækenland  med to veninder og lige nu på øen Hydra.Her er bare fantastisk: ingen biler,æsler og heste som transport middel og luften ren .Før Hydra var vi nogle dage i Athen og meget overraskede over hvor fin en by den er.Akropolis og det nye Akropolis museet var meget spændende.Grækerne er  et meget venligt folk og på trods af den svære tid de går igennem er de meget imødekommende.
Kommer gerne tilbage og besøger flere øer.
 
Frederikshavn 7 september 2014
 
 
Jeg kan nu i mit CV tilføje:indsamler for Red Barnet.Det er nemlig lige det jeg har brugt nogle timer på i dag og fik samlet 1260 kr. Ikke dårligt,sagde de i Red Barnet.
Jeg havde fået tildelt 135 husstande,ca. 2/3 af dem jeg ringede på hos gav et bidrag.De fleste gav 20-40 kr men 3 personer gav 100 kr. 4 personer takkede nej til,at give bidrag.Mange var ikke hjemme måske fordi det var kirketid. Det var sjovt at prøve at samle ind, glæden ved,at der kom en skilling i bøtten og skuffelsen over det modsatte.
I silende regn stod jeg udenfor døren ved mange huse .Det interessante var,at der var kun en person der bød mig indenfor.Det var en grønlandsk  kvinde der næsten faldt om da jeg takkede hende på grønlandsk.Og hun var endnu mere overrasket da jeg kunne fortælle hende,at jeg havde været i hendes bygd Arsuk i Sydgrønland. Ja, verden er lille.
 
Al Shabbabs leder er blevet dræbt af en amerikansk drone og næsten samtidigt,at Somalias regering lovet amnesti til Al Shabbab krigerne hvis de nedlægger våbnene.Lad os håbe de gør det.
 
En meget grim nyhed er,at de unge med muslimsk baggrund valfarter til Syrien for at hjælpe IS.Jeg læste et sted ,at IS havde sendt en appel til de unge muslimske piger i Vesten."Kom til Syrien,vores unge krigere savner kvinder,kom og bliv gift" og de unge piger forlader deres familier .To 17 årige tvillinge piger og en 19 årig pige,alle somaliere , er rejst fra England og Minnesota. Svært at forstå motivationen hos unge piger der er vokset op i Vesten hos normale familier, er intelligente og ser godt ud. Spænding?
 
 
 
Narsaq 28 juli 2014
 
Efter en noget turbulent tid i Celle kom jeg til Narsaq for 14 dage siden og denne vidunderlige tid er ved at slutte. Det var ro og stilhed jeg havde brug for og det fik jeg.I Grønland giver begrebet "at høre stilheden" mening og man skal ikke være her hvis man ikke kan være i sit eget selskab og nyde det.
Tilbage til København i morgen,fejre min søns fødselsdag og tilbage til Frederikshavn og på arbejde.Det glæder jeg mig til.
 
Frederiksberg 13 juli 2014
 
"Today everything is made in China except courage-it is made in Palestine"-digtet har jeg fået af min palæstinensiske  veninde Amneh Hawwa.
 
Frederiksberg 24 juni 2014
 
"Not pursuing your dreams is a violation against those who do not even dare to dream"-Jonas.
Det læste jeg på Jonas's gravsted i morges da jeg var ude og power-walke i Assistens Kirkegården.Jonas var jurastuderende og blev for nogle år siden myrdet på en diskotek i København.Hans morder er ikke fundet.Jeg kendte ikke Jonas men udfra det jeg har læst om ham tror jeg,at han havde potentialet til ,at blive en person der kunne gøre en forskel i Danmark.
 
Jeg er kommet tilbage i aftes fra en meget spændende og vigtig konference i Istanbul. "Somali Global Diaspora Conference" samlede somaliere fra hele verden for,at danne en paraply organisation der skal arbejde for at samle somaliere i diasporaen således ,at de kan yde en indsats i hjemlandet. Det var så godt selvom jeg ikke kunne være med fra start af.Jeg havde et oplæg om det arbejde vi har lavet i Burao og det blev velmodtaget. Gode diskussioner,informationer på kryds og tværs og der blev også grinet en del. Alt foregik på somalisk og det var skønt.
 
Nu er ferie tid.I overmorgen tager vi til Celle og vi bliver i alt 31 personer: venner og venners familie. En uge på vores årlige Højskole med oplæg,snakke og hygge.
Efter Celle 2 uger i Narsaq i mit eget selskab.Det ser jeg frem til.Jeg har ikke været i Narsaq i 3 år og jeg savner mit lille hus,den dejlige by,grønlandsk mad og,naturligvis,vennerne.
 
God sommer!
 
 
 
Frederiksberg 28 april 2014
 
Efter en skøn påske i Celle er jeg hjemme på Frederiksberg og har et par ekstra fridage.Det er en skøn tid i Danmark.I morges var jeg ude og power-walke og kom til,at tænke på savannaen, hvor jeg plejede at power-walke i Burao. Forskellen mellem det tør og støvede savanna og træerne og buskene der står i fuld flora i Frederiksberg Have.Der er noget charme i denne enorme forskel og jeg er glad for,at have fået chancen til at opleve begge dele.
 
I lørdags var jeg i Vollsmose og holde oplæg på det årlige møde af den Somaliske Sundheds Forbund i Danmark(SFF). 100 sundhedsfagligt uddannede somaliere der gør en kæmpe indsats for,at informere det somaliske samfund i Danmark og samtidig være brobyggere mellem somalierne og det danske sundheds system.
 
Efter,at jeg er blevet blogger i Dagens Medicin  har jeg skrevet mindre hyppigt her på min hjemmeside og sådan vil det også være i fremtiden. Hold øje med mig på www.dagensmedicin.dk under blog.
 
 
Frederikshavn 14 marts 2014
 
I ultimo februar rejste jeg for good fra Burao. Det er svært at forklare her og med få ord hvad årsagen er.Min uberettigede arrestation i november har ødelagt en del men også fået mig til at vågne op og se på samfundet med mere kritiske og relevante øjne. Somaliland er i dag styret af desperate og korrupte politikere og de ordentlige og kompetente rejser deres vej. Jeg er ikke fra Somaliland men har altid troet på "somalinimmo" hvilket betyder "at være somalier" og det er ligemeget hvor man kommer fra. Men, ligemeget var det alligevel ikke.
MHISs bestyrelse holder møde i morgen og der finder vi ud af hvordan vores fremtidige virke i Somaliland skal være,hvis vi fortsat skal være der.
 
Nu arbejder jeg i distrikts psykiatrien i Frederikshavn og er meget glad for det. Byen er skøn, folk både på arbejdspladsen og i byen er søde, venlige og gør deres for at jeg skal føle mig velkommen. Det er skønt at se  mennesker der smilet til en på gaden!
 
Burao 13 februar 2014
 
I går eftermiddag var jeg en tur til markedet for,at hente ny forsyning af frugt.I øjeblikket sælges lækre mango og bananer fra Mogadishu området og har man smagt somaliske bananer så kan man slet ikke nyde dem fra Sydamerika.
Midt på vejen lå der en ældre  kvinde ,hun var svært overvægtig,meget beskidt og uden tvivl var hun hjemløs.Det somaliske ord for hjemløs er "darbijiif" hvilket betyder "den der sover ved murene".Det synes jeg er et godt og rammende udtryk.
En ung kvinde var ved hende og prøvede at hjælpe hende op på benene.Det kunne hun ikke fordi kvinden var al for tung.Jeg ilede til men lige meget hjalp det.Hun var meget tung.Lige ved siden af stod en mand med koranen imellem hænderne og kiggede på.Jeg spurgte om han ikke kunne hjælpe til.Han svarede,at det måtte kvinderne tage sig af,han vil ikke røre ved en fremmed kvinde.Jeg sagde,at han intet forstod af religionen hvis han kunne lade en stakkels kvinde ligge der på vejen.En ung mand kom til og vi løftede kvinden i fællesskab.Jeg gav hende lidt penge  og gik min vej.
Desværre er manden med koranen et godt eksempel på hvor misforstået Islam er blevet i dette samfund.
 
Celle sul Rigo 22 januar 2014
 
 Jul og nytåret i Celle har været meget hyggelige.Min søn og jeg fik selskab af 2 af mine søstre.Den 3de søster meldte afbud pga datterens influenza.Gode snakke,vigtige erindringer,problemdrøftelser og,ikke mindst,gode grin,dejlige middage.Den uge vil jeg huske længe.
I begyndelsen af det nye år har jeg været i København til diverse lægeundersøgelser og ,til stor glæde,er alt i orden.Derfor har jeg valgt at tage tilbage til Celle og være alene i en uge  i mit eget selskab.Det trængte jeg til.
Det er skønt at være her men vinteren i år er meget våd.Og det betyder,at jeg sidder meget hjemme og læser ved pejsen,hvilket er meget hyggeligt.Jeg fik Yahya Hassans digte af min søn i fødselsdags gave og dem læser jeg med stor interesse.Ham håber jeg at vi kommer til,at høre mere til og jeg håber at han ikke farer vild i medieskoven. Samtidig læser jeg Hanne-Vibeke Holsts biografi over hendes far digteren Knud Holst.En velskrevet bog på næsten 580 sider og det sjove er,at jeg støder på så mange ord jeg ikke kendte på dansk. 2 spændende bøger om/af 2 danske digtere: den ene om en af de store "etnisk" danske digtere og den anden af en dansker med etnisk minoritets baggrund.
I søndags var der en sjov event på torvet i Celle.Efter gudstjenesten fik dyrene i Celle velsignelse af præsten.Torvet var fyldt med hunde og katte,flere jagthunde.I gamle dage var der heste ,svin og køer men tiderne har ændret sig.
 
Frederiksberg 16 december 2013
 
Kære besøgende,
 
det er længe siden at jeg har skrevet nyt fra mig.Der har været meget at se til og der er også sket ubehageligheder der har påvirket mig.Jeg vil gøre en lang historie kort:i begyndelsen af november har jeg været i Mogadishu for,at deltage i en lægekonference.Jeg blev inviteret til,at holde oplæg om vores arbejde i Burao ,jeg holdt oplægget og det blev modtaget med stor interesse. Flere byer i Somalia ønsker at udvikle deres psykiatri efter vores model og det er jo glædeligt.Det der skulle være en dejlig oplevelse udviklede sig til et mareridt idet 3 læger fra byen Borama i Somaliland blev arresteret ved tilbagekomsten til Hargheisa lufthavn,jeg fik lov til at passere men blev hentet fra mit hjem i Burao næste dag og bragt til politistationen.Planen var at jeg skulle transporteres til Hargheisa og anholdes der.Der kom en del støttere til politistationen og ,efter opringninger til ministerier i Hargheisa,blev jeg sendt tilbage til mit hus og i husarrest i 2 døgn.Efter de 2 døgn fik jeg besked om,at sagen var afsluttet og jeg kunne gå tilbage til mit normale liv!Anklagen fra indenrigsministeriet var,at vi begik en kriminel handling mod staten ved at rejse til Mogadishu og specielt efter at sundhedsministeren i Somalia ved konferencen omtalte Somaliland som en del af Somalia.Stor politik og mange følelser.Efter samråd med bestyrelsen af MHIS besluttede vi,at standse alle vores aktiviteter i Burao og ,at jeg rejste hjem til Danmark.MHIS kunne ikke fortsætte sine aktiviteter når formanden blev anholdt uden lovlig grund.
  
Jeg har nu fået en officiel og skriftlig undskyldning fra Somalilands regering,der er sket en fejl og man beklager.For nogle dage siden holdt vi bestyrelsesmøde i MHIS og vores beslutning er,at jeg reducere arbejdstiden i Burao men vi går ikke helt ud.I 2014 skal jeg arbejde i en måned i kvartellet og imellem besøgene kan jeg kontaktes via mail og skype.Vores center er godtkørende,personalet er veluddannet og vores unge læge kan en del psykiatri.Jeg er ikke bekymret for centrets fremtid.Jeg har det godt og er kommet videre efter denne meget ubehagelige oplevelse.
 
Julen bliver i Celle.Min søn og jeg får selskab af mine 3 søstre,2 fra London og en fra Boston.Den sidste er 5 år ældre end mig og jeg har ikke set hende siden 1975,det bliver skønt at være sammen.
 
Dagensmedicin har lige modtaget min 3de blog,den kan du læse hvis arbejdet i Burao interesserer dig.
 
 
 
Burao 24 oktober 2013
 
Kære besøgende,jeg vil bare fortælle dig at jeg er blevet blogger på Dagens Medicin og vil der mest berette om vores arbejde i Burao.
 
Burao 13 oktober 2013
 
En ung dansker med palæstinensisk baggrund har med sine digte skabt rør i Danmark.Han er vred på sine forældre men han ser ikke vred ud.Han ser meget bedrøvet ud og det har han gode grunde til med den opvækst han beretter om.Jeg håber for ham,at han må møde gode folk på sin litterær vej,voksne der kan passe på ham .Og tak,Yahya ,fordi du deler din smerte med os.
 
Meget smertefuld var det at se terrorangrebet på Westgate indkøbscentret.Jeg holdt meget af ,at komme der når jeg var i Nairobi:gode spisesteder og dejlige butikker.Det er ikke til,at fatte  at ekstremisterne bliver ved med,at terrorisere os.Nok er nok og jeg hilser en amerikansk indblanding med militær aktion velkommen!
 
Og i overmorgen er Eid,vi har fri i nogle dage og det ser jeg frem til for der har været en del at se til den sidste tid.Men,tid til at læse en god bog kan altid findes og jeg er næsten færdig med "Frihed" af Jonathan Franzen.En fantastik velskrevet roman.
 
 
 
Frederiksberg 28 august 2013
 
Er tilbage i København og nyder sensommeren.Jeg kan godt lide ,at det ikke er så varmt.
 
I toget på vej fra Chiusi til Rom sad jeg i kupe' med 2 afrikanske kvinder(Nigeria?) .De havde 3 børn med og den ene var højgravid.Der kom billetkontrol og det var tydeligt,at de ikke havde billetter.Den højgravide gav kontrolløren en billet som viste sig,at være fra juni.Hun begyndte også ,at skabe sig over at hun skulle altid kontrolleres.Billetkontrølleren gik og var væk i 30 min.s tid.Hun kom tilbage og meddeldte den gravide,at politiet var kontaktet og de ventede ved perronen i Rom.Da vi kom til Rom var der ingen politi og den gravide havde frækhed nok til,at opsøge billetkontrolløren for,at få sin billet fra juni tilbage.Og her kunne jeg ikke styre mig.Jeg sagde til den gravide,at hun var forkert på den,de havde ingen billet og mit råd var at hun skulle være glad for,at politiet ikke var der og se ,at komme afsted.Og i øvrigt var hun en dårlig rollemodel for de 3 børn de havde med.Hun vil diskuttere med mig men jeg gik min vej.
Det er så nemt,at sige at kontrolløren var racist og lavede forskelsbehandling men det holder ikke.Ikke i denne her situation.Og afrikanerne har selv,til dels, ansvaret for den modtand de møder hos italienerne.
 
Læger uden grænser har forladt alle de somalisk talende områder dvs Somalia,Somaliland og Dadaab flygtnigelejre i Kenya og det skete næsten øjeblikkeligt.De har talt om deres grunde men timingen er utrolig dårlig.Der er polioudbrud i Østafrika og spec. i Somalia og det er katastrofælt ,at mange ikke kan få den forebyggende indsats der er nødvendig.De har også forladt Burao hospitalet og det er pta,at der er fredeligt i Burao.For mig virker denne beslutning overilet og uansvarlig.
 
Celle 15 august 2013
 
Det er Ferragosto i Italien den 15 august og alle holder ferie.Landet esimpelthen lukket.Ifølge Wikipedia er Ferragosto fra kajser Augustins tid,han gav lov til sine undersåtter at holde ferie i august.Kirken har taget traditionen til sig og benytter lejligheden til,at ære et par helgener.I dag efter gudstjenesten i Celles kirke var der procession med musik og sange.Hvis der er noget folk i Celle er eksperter i så er det at holde fælles fest og processioner.Celle er fyldt med gæster,mange af de efterkommere der bor i Rom eller Firenze er her til ferragosto.Den lokale bar bød på gratis drinks og snacks og i aften giver Celles dygtige band koncert på torvet,efterfulgt af gratis vin og kager.Alt er organiseret og afvikles af frivillige.Der er en kulturforening i Celle og kontingentet bruges bl.a. til disse arrangementer.Jeg bliver altid imponeret over hvad en lille befolkning af knap 450 mennesker kan præstere.
 
Jeg har haft mange gode dage i Danmark,i København,Kikhavn og på Mols.Danmark er et smukt og velholdt land og jeg nød samværet med min søn og dejlige venner.Nu skal jeg nyde mit eget selskab i 1 uge i Celle og jeg trænger til,at bare være mig selv.Jeg læser med stor fornøjelse "Brun mands byrde" af Hassan Preisler.Hold op,hvor han skriver godt:med glimt i øjet og humor.
 
Burao 15 juli 2013
 
Ramadan er fastemåneden i Islam.Alle de store religioner har traditioner med at  faste og rationalet er forskelligt.I Islam betyder Ramadanen ,at de troende skal i en måned mærke på egen krop afsavnet:man må ikke drikke og spise fra solopgang til solnedgang.Hvis jeg har forstået rigtigt så går rationalet ud på,at alle skal mærke hvordan de fattige har det og dermed mobilisere følelser af medlevelse og solidaritet.Det der sker i virkeligheden er,at de fleste tager på i vægten under Ramadanen fordi man spiser meget,bare på anderledes tidspunkter dvs om aftenen og om natten før solopgang.Og mange sover det meste af den tid,hvor de er sultne. Forbuddet gælder også sex,khat og cigaretter og det jeg ser i de her dage i Burao er rigtig mange vredladne og irritable mænd.Jeg tror,at det handler mest om,at de ikke kan tygge khat i så mange timer.Det må føles som en "kold tyrker" hver dag i 30 dage.
 
Noget jeg er blevet opmærksom på og som skræmmer mig meget og gør mig oprevet er,at børn i dette land udsættes for megen fysisk vold,mest fra forældrenes side men også fra andre børn.Jeg har flere gange,sidst i går på markedet,været vidne til børn under 10 år der blev slået totalt uhæmmet,børn der skreg om nåde.Jeg greb ind den ene gang men i går var der en kvinde der var  hurtigere end mig til at gribe ind med det resultat at faderen til barnet overfaldt hende fysisk.
 
Jeg ser tit børn kaste sten efter hinanden,jeg hører børn sige grimme,grimme ting til hinanden."Jeg boller dig i røven"-sagde en knægt på ca. 8 år til et andet barn og man kan undre sig over hvordan han fik fat i netop denne sætning.Voldtægt af børn og kvinder er eksploderet i Somaliland og man kan spørge sig selv hvor meget khat misbruget spiller ind.
 
Burao 10 juli 2013
 
I dag er den første dag i Ramadanen,islams fastemåneden.Alt er sat på stand-by,uddannelsesstederne er lukkede,vil du ha' et møde med nogen bliver der spurgt om det kan vente til senere.På klinikken i dag kom der næsten ingen patienter.Jeg faster ikke men af respekt drikker jeg min vand i smug når jeg er på arbejdet.
 
I dag kom der en kvinde med sin 16-årige datter.Pigen var blevet psykotisk for 3 dage siden efter en konflikt med en kusine over noget mad.De spiste pasta sammen og kusinen fik meget mere end patienten.Pigen kunne ikke sove den nat,hun så nogle imaginære kvinder og hørte stemmer.Moderen var stærkt tildækket og sagde,at hun var ekspert i Koranen.Hun mente,at pigen var besat af djævlen og hun læste Koranen ind i pigens øre og spurgte: "Hvem er du der er i min datter" Der blev svaret med et navn og hun spurgte:"Hvad vil du have?" og der blev svaret "Pasta".Jeg spurgte,at hun kunne høre at svaret kom fra datterens mund men moderen gik helt i baglås og kunne ikke forstå hvad jeg mente med det.
Jeg forklarede hende,at der er millioner og millioner af muslimer i verden der ikke tror på besættelse.Dette hører til den afrikanske kultur og der er også mange kristne afrikaner der tror på besættelse.Vi fik en livlig diskussion og moderen gik med til,at afprøve antipsykotisk medicin.
 
Burao 3 juli 2013
 
Hvor er det spændende det der lige nu sker i Egypten,Brazilien og Tyrkiet.Folk siger fra overfor det der synes,at være urimeligt og for det meste foregår demonstrationerne fredeligt.Man skal ikke finde sig i magtens urimeligheder og det kan gøres på en fredelig måde.
 
Burao 30 juni 2013
 
I går i konsultationen havde jeg en 20-årig mand ledsaget af sin far.Han var meget psykotisk,konfus,urolig.Faderen virkede meget stresset og på et tidspunkt gav han patienten en lussing for,at han skulle sidde roligt.Jeg sagde at hans søn havde mistet kontrollen over sine handlinger,hans adfærd var ikke udtryk for andet end det og,at det var forkert at straffe ham men jeg kunne godt forstå,at faderen var træt.Patienten havde holdt hele familien vågen i flere nætter.
Jeg spurgte til problemer i familien,til patientens søskende.Faderen sagde med tårer i øjnene,at der ikke var nogen problemer.
De sygeplejestuderende der sad med mig i konsultationen kunne efterfølgende fortælle mig:patientens storbror havde dolket patientens lille bror.Politiet var tilkaldt og storbroderen overfaldt også politiet med dolken og det endte med,at politiet skød ham i hovedet og han døde på stedet.Det ville sige,at patienten for 1 måned siden mistede 2 brødre og faderen 2 sønner og sad nu med en sindssyg søn.Faderen sagde faktisk under samtalen ,at han havde mistet nogle børn men det lød som ,om det var noget der skete for længe siden.Børn der dør i barndommen af infektionssygdomme forekommer næsten i alle familier.
 
Denne episode fik mig til,at tænke at de somaliske familier fuldstændig som de grønlandske bærer på al for mange traumer,konflikter og tab.
 
Burao 28 juni 2013
 
Nyheder fra vores Mental Health Center: Dansk Flygtningehjælps Diaspora fund giver os 200.000 kr. til,at indrette et motionscenter og det er vi rigtig glade for.Vores patienter skal bruge stedet gratis og om eftermiddagen kan byens indbyggere bruge stedet mod betaling.Det bliver Buraos første motioncenter og vi håber,at tjene penge  der kan går til andre aktiviteter på centret.For at komme til motioncentret skal brugerne går igennem centrets område,forbi sengeafdelingerne og dette ser vi som en god måde at afmystificere psykiatrien og modarbejde stigmatisering og fordomme.
 
Vores personale er kommet på Sundhedsministeriets lønningsliste og det betyder,at de nu får lidt mere i løn og det er meget glædeligt.
 
Vores administrator i sengeafdelingen og jeg har været i Hargheisa og holdt oplæg om vores arbejde på en konference ved deltagelse af mange donorer og,sundhedsministeriet og mange fra sundhedsvæsnet i landet.Vores arbejde blev velmodaget og der var enighed om,at vores model skal forsøges implementeret også andre steder i landet.Og jeg er blevet inviteret til en stor donor konference i Nairobi i september.Det er et meget vigtigt forum,hvor WHO vil være til stede.Kan de lide vores arbejde kan de vælge at støtte os med medicin og diverse træningskurser for vores personale.
 
En dejlig citat af Indira Gandhi:
 
"There are 2 kinds of people,those who do the work and those who take the credit.Try to be in the first group,there is less competition".
 

Celle sul Rigo 27 maj 2013

Jeg har ikke været i Celle siden nytåret og er her nu sammen med min veninde Bibber.Vi er kommet for,at deltage i byfesten"Sagra dei Pici" og til,at give en hånd med serveringen.Det har vi gjort flere gange tidligere.Festen er årlig og har fundet sted i 43 år.Kvinderne begynder allerede i april med,at lave pastaen i hånden,den består af vand og mel og hver eneste stykke rulles i hånden.Et stort arbejde!Der laves 2 slags sovs:ragu med kød og aglione bestående af hvidløg,chilli og tomatpure'.Den sidste er en lokal specialitet.Mændene laver alt det praktiske og alt arbejdet er frivilligt.Sådan har det været i 43 år.Sidste år blev der solgt 4000(!) portioner pici(pastaen) og overskuddet går altid til aktiviteter for indbyggerne.Der bor 440 mennesker i Celle og det er imponerende at se sammenholdet og disciplinen.Men i år har vejret været ualmindelig dårligt:iskold regn og blæst.Man har aldrig set noget lignende sidst i maj og det betød,at der ikke kom ret mange besøgende,der blev ikke solgt ret meget og festen blev et kæmpe underskud for det lille samfund i Celle.

I går læste jeg på Politiken online ,at der omkom flere mennesker i Indien pga ekstrem høje temperaturer:50 grader i skyggen!

Klimaforandringerne sker lige for øjnene af os og vores politikere i alle lande virker handlingslammede.

I MHIS har vi sendt en ansøgning til Diaspora fonden i Dansk Flygtningehjælp på ca. 200.000 kr. til,at oprette et sundedscenter:motion og kostvejledning.Fedme er blevet et stort problem i byerne i Somaliland,også i Burao.Vores patienter tager på af medicinen men også af manglende motion og usund kost.Centret skal bruges både af vores patienter og af byens indbyggere.Vi får svar den 3de juni.Kryds fingre!

 
Frederiksberg 12 maj 2013
 
Det er flere år siden,at jeg har været i København lige midt i foråret og det er en skøn oplevelse.Alle de smukke farver og dufte.Alle er venlige og smilende,der er en god energi i luften.
I aftes var min søn og jeg inde og se "Strømsteder" på teater Grob.Nukaka Coster-Waldau ydede en fantastisk præstation .One woman show i en time,intenst og rørende.Fokus på det evige konflikt om relationen Grønland-Danmark,sprogproblematikken,identitet.Universelle problemstillinger i en tid med mange grænsebrydninger.
En god somalisk veninde,lidt ældre end mig  er meget syg og  indlagt .Hendes vennekreds er hendes familie og i denne svær tid bliver det klart for mig hvor vigtigt det er,at man tager stilling til døden mens man lever.Og hvor er det svært ,at sige til den syge person,at hun skal tage stilling til arv,til begravelse.Svært men meget nødvendigt for,at bevare værdigheden.
 
Burao 12 april 2013
 
I perioden 30 marts til 5 april har jeg været i Mogadishu og denne beretning handler om det.
Jeg har ikke været i stand til,at skrive om Mogadishu mens jeg var der pga de mange følelser der blev vakt i mig.
Jeg har ikke været i Mogadishu siden 1975.Årsagen er for kompliceret til,at berette om her men jeg kan sige,at det ikke har været nemt at undvære min by nr. 2 i så mange år.Begge mine forældre og 2 af mine højt elskede brødre er døde i Somalia siden 1975 og jeg har ikke deltaget i deres begravelser.
Jeg er født i Beletweyne og kom til Mogadishu da jeg var 6 år gammel.Familien boede i den gamle bydel,tæt ved det Indiske Ocean.Man kunne ikke se vandet men høre det på stille dage.Vores naboer var ambassader og udlændinge samt velhavende somaliske familier.Ikke langt fra vores hus lå Mogadishus "red light" kvarter/Shangani,mange prostituerede og mange af dem var unge kvinder der var flygtet fra en ægtemand eller nomadefamilien.
 
For nogle måneder siden her i Burao besluttede jeg mig for,at tage til Mogadishu.Det var en svær beslutning ledsaget af megen angst for hvordan det bliver.Men,det gik op for mig ,at jeg ikke kunne blive ved at udsætte den smertelige konfrontation.Jo ældre jeg bliver jo sværere bliver det ,at tage konfrontationen.Jeg var bange for,at rejse alene.Jeg havde brug for støtte og inviterede min gode veninde Lucky til at komme med.Lucky er administrator i vores sengeafdeling i Burao, hun er 42 år gammel,veluddannet og meget sympatisk.Hun er vokset op i Abdu Dhabi men stammer fra Burao. Hun kom tilbage til Burao for ca. 8 år siden og vi er meget glade for,at have hende med på vores center.Lucky har været i Mogadishu da hun var 3 år gammel og kunne naturligvis intet huske.Hun sagde ja til invitationen og det hjalp en del på min egen forbredelses proces.
Jeg kontaktede de venner jeg har i Mogadishu og alle sagde:"Dejligt,velkommen".
Vores hovedvært var Abdi Ashur. Han er dansk  ingeniør ,har arbejdet i mange år for DONG i DK men har det sidste år haft orlov og leder et rehabiliterings projekt for unge mænd der har deserteret fra Al Shabbab , et meget spændende og meningsfuldt arbejde.Jeg kender ham fra vores fælles arbejde i Dansk Flygtningehjælps Diaspora Fond ,hvor vi sad i Advisory Board.Han har også besøgt mig i Burao i forbindelse med Dansk Flygtningehjælps  evaluering af vores arbejde.Jeg synes,at han er en af de fineste somaliere jeg nogensinde har mødt:venlig,begavet,emanciperet og meget empatisk.
Han tog imod os i lufthavnen og han havde massivt bevæbnede vagter med.Forklaringen er,at han er et oplagt  mål for terror fra Al Shabbab. Abdi havde bestilt en hotellejlighed på en meget fin ,grøn og venlig hotel i den gamle arabiske bydel af Mogadishu. Men først skulle vi på en kort sightseeing ,mest i den gamle bydel,"min"bydel.Ødelæggelsen var total.Igennem 20 års borgerkrig,krig med Ethiopien,forsøg på invasion fra USA og til sidst krig med Al Shabbab blev bydelen lagt i ruiner.Kampene var mest i denne bydel fordi den der havde styret med denne bydel kunne styre hele byen.
I Mogadishu gik jeg fra 1ste t.om. 5te klasse i en katolsk italiensk kostskole.Fra 6de t.o.m. 8 klasse boede jeg hjemme og gik i en anden italiensk skole.Både kostskolen og den anden skole var totalt i ruiner.Min families hus,hvor jeg har tilbragt en del af min barndom efter Beletweyne lå også i ruiner.Hele området med de smukke hoteller,restauranter,den katolske kirke-alt var murebrokker.Jeg kunne ikke holde tårerne tilbage og jeg græd en del også de kommende dage.
Da Somalia fik sin selvstændighed 1 juli 1960 tog min far alle os børn op på tagterrassen af Parlamentet og derfra kunne vi følge festlighederne. Nu var der kun ruiner tilbage af Parlamentet og jeg blev mere vred end ked af det.Hvilke barbarer og ignoranter kunne gøre det her mod deres eget land,deres historie?Senere så jeg ,at gamle,historiske steder,en moske' der var ca. 1000 år gammel og meget andet blev hellere ikke  skånet.
En af dagene vil jeg gå sammen med Lucky,kun os to på gå ben og se endnu engang på de steder der betød så meget under min opvækst.For at kunne bevæge os frit og slippe for kommentarer blev jeg nødt til,at klæde mig anderledes.Jeg tog det såkaldte paraply eller telt på.Jeg hadede hvert sekund af den  tid jeg havde det på.Som kvinde blev jeg gjort anonym og kønsløs af denne dragt der er blevet importeret i den somaliske kultur fra Iran og Saudi Arabien.
Vi gik tæt på familiens ødelagte hus og jeg hilste på de nuværende naboer.Vi gik forbi den tidligere etiopiske ambassade og jeg kom til,at tænke på episoden når min far i 1958 tvang min mor til at tage kørekort .Han vil købe en bil til hende og hun kunne bevæge sig frit i byen.Det viser hvor meget min far var foran sin tid,der var ikke andre kvinder i Mogadishu der kørte bil.Jeg sad i bilen med mor og hendes kørelærer da hun en dag kørte ind i muren af den etiopiske ambassade.Og så var det slut med køretimerne,hun vil aldrig sætte sig bag rattet og far var meget sur over det.
Det var umuligt ,at holde tårerne tilbage da jeg gik der sammen med Lucky.
En af dagerne besøgte vi Dr. Habeebs psykiatriske hospital.Habeeb,siger rygterne,er slet ikke læge men uddannet sygeplejerske og har igennem alle årerne været i Mogadishu og ved støtte fra WHO taget sig af de psykisk syge.
Han er meget glad for mit besøg og vi skal starte på hans modtager afdeling.Vi kommer ind i et rum med 10-12 senge,der er ret  beskidt .Habeeb råber :"Hvordan har vi det i dag?" Alle svarer i kor:"Godt".Han spørger igen og får det samme svar.Og så spørger han:"Har I spist?" Alle råber:"Ja" og det bliver ved i den stil med at råbe spørgsmål og svar.En patient kommer hen til Habeeb, omfavner ham og løfter ham fra gulvet. Habeeb er henrykt.Jeg får associationer til steder hvor der hersker en patriark der forventer at blive hyldet altid og ukritisk mod,at han giver omsorg.Familierne til de syge betaler 150-200 $ om måneden og Habeeb får al sin medicin gratis fra WHO.
Der er ca. 200 senge på Habeebs hospital og han ønsker sig flere.Han kender ikke noget til ambulant behandling,community psychiatry og er hellere ikke interesseret i at høre om. Han holder et langt foredrag for mig om behandlingen af epilepsi og det er tydeligt,at han ikke er vant til dialog med andre kolleger.Det er meget beskæmmende, at Mogadishu ikke har andre behandlingssteder for de sindslidende. Habeeb har utvivlsomt hjertet på rette sted men det er altså ikke nok til,at arbejde med de psykisk syge.Han driver et psykiatrisk herberg og ikke et behandlingssted ,det er vigtigt at kalde tingene ved rette navn.Men, kan jeg tillade at være kritisk når jeg selv ikke er parat til,at komme til Mogadishu for at arbejde?
Jeg blev opfodret fra flere steder til,at komme og bidrage til opbygningen af psykiatrien. Jeg er ikke uvillig . Jeg har sagt til mine kontakter i sundhedsvæsnet i Mogadishu ,at jeg gerne vil starte med et møde med Sundhedsministeren og indvie hende i den måde vi arbejder i Burao som er værd at eksportere:få senge og indsats i miljøet,undervisning og capacity building.I Mogadishu vil jeg nok supplere med flere herberge for psykisk syge idet der er mange psykisk syge hjemløse som resultat af de mange krige.Kan vi blive enige om det er det ikke umuligt,at finde en model hvor jeg både kan passe centret i Burao og deltage i arbejdet i Mogadishu. Et evt. møde med ministeren kan finde sted i sept./oktober.
Vores besøg i Mogadishu faldt sammen med et besøg af bandet "Wayaha cusub"- Nye tider.Et somalisk/kenyansk band fra Nairobi der var sponsoreret af UNDP. De var fantastiske! De gav koncert på Rehabiliteringscentret for de unge fra Al Shabbab og det var bare så livsbekræftende ,at se de her unge mænd synge med,klappe,danse. Og så tænke at de selvsamme unge mænd havde som medlemmer af Al Shabbab enten pisket eller  slået ihjel andre der spillede musik.Min ven Abdi,lederen af rehabiliteringscentret ser på disse unge ,tidligere Al Shabbab medlemmer ,som værende ofre og ikke som kriminelle og jeg er så enig med ham.
Bandet gav en aften koncert på vores hotel og Lucky og jeg var med.Hundredevis af unge somaliske kvinder og mænd festede natten igennem,dansede og sang og jeg følte,at så længe der er unge og der er musik så er der håb for landet.
Der er megen ødelæggelse i Mogadishu men der er også rigtig mange byggeaktiviteter i gang.Sikkerheden er fortsat truet og freden er skrøbelig men mange vi talte med tror på,at landet er på rette spor.Det vil jeg håbe for Mogadishu og for hele Somalia.
 
Jeg er tilbage i Burao,sidder på min veranda.Det er fredag,det er fridag og jeg har det godt.Indimellem bliver jeg overvældet af en følelse af sorg og tab men jeg ved hvad det handler om og det er i orden.
 
 
 
 
Burao 20 marts 2013
 
Martin Krasnik har lavet et meget godt interview med Lars Hedegaard i programmet Deadline.Jeg har set det 2 gange og synes,at det er det fremragende eksempel på kritisk journalistik som man ikke ser ret meget af i Danmark.Lars Hedegaard blev klædt af i fuld offentlighed og han stod der,i mine øjne,som en sølle, postulerende mand.
Og tænk,at folk som ham har stået for den tidligere regerings såkaldte værdikamp.Tænk hvor meget had og mistro de har skabt i samfundet.
 
I går havde jeg en vidunderlig oplevelse.Jeg går altid til vores center om morgenen og følges med mange børn der er på vej til skole.En lille pige kom tæt til mig og sagde:"Jeg plejede altid at komme for sent til skolen men efter,at have mødt dig og begyndt at gå lige så hurtigt som dig så kommer jeg altid til tide i skolen".Der var jeg en rollemodel den lille pige kunne bruge helt konkret og det føles skønt.
 
Burao 12 marts 2013
 
Siden jeg skrev sidst har jeg været en tur til København over Nairobi.I København var jeg til diverse lægeundersøgelser og ,heldigvis,er der intet i vejen med mig.Jeg er kommet i den alder hvor vennerne og vennernes venner bliver syge,nogle alvorligt og dør.Vi kan gøre vores bedste for,at holde os raske men sygdomme ,specielt kræften rammer også mange der lever godt og sundt.
 
Chavez er død.Jeg ved ikke hvor sundt han levede men han var en karismatisk og modig mand,der turde sige fra overfor USA.
 
Og der er valg i Grønland i dag,et valg der meget handler om selvstændighed fra Danmark men også,at at udnytte undergrunds rigdommerne med alle de risici det indebærer både samfundsmæssigt og helbredsmæssigt.
 
Jeg læser Hannah Pools beretning om,at søge tilbage til sin biologiske familie i Eritrea."My fathers daughter".En lille bog jeg fandt i Nairobi lufthavnen,velskrevet,humoristisk og med stor varme både for adoptiv og biologisk familien.

Burao 13 februar 2013

Der har været rygter om uro i Somaliland efter at den engelske udenrigsministerium opfodrede sine statsborgere om øjeblikkeligt at forlade Somaliland.Vi undredes over denne opfodring.Der er interne klan stridigheder i et par steder men de holdes lokalt .Ellers er der intet at bemærke til uro.Rygterne siger nu,at kineserne har fået lov af regeringen i Somaliland til,at lede efter olie.Det synes englænderne ikke om og derfor prøver de ,at destabilisere landet ved at sætte rygter om uro i gang.Jeg kan ikke overskue disse spil og intriger.Jeg passer mit arbejde og lever mit stille liv.Det går fint med det.

Paven har sagt sin stilling op.Det plejer paver ellers ikke.De plejer ,at blive båret ud med benene først.Rygterne siger,at der var for mange intriger i Vatikanet og det blev for meget for denne ældrende pave.Der var en udsendelse i BBC om sagen og en lytter spurgte:"Hvem er det der skal skrive under på pavens opsigelse?"Gud?

Jeg synes at institutionen"Pave" lige så meget som institutionen "Kongehus" er anakronistiske,de hører en anden tid til og de burde afskaffes.De er dyre i drift og deres cost/benefit er minimal.

Ellers er der lige et par dage før jeg tager på en kortere tur til DK.I min alder er det påkrævet med lægecheck indimellem og så er der en workshop i København der handler bl.a. om Diasporas rolle i hjemlandets sundhedsvæsen.Det er Danida og School of Global Health der arrangerer.

 

Burao 22 januar 2013

Det skete også i dag.Kvinder der kommer i grupper af 3-5 stykker,kommer ind i konsultationen samtidig,sætter  sig ned og begynder at berette i munden på hinanden om deres problemer.De er naboer eller i familie med hinanden eller begge dele.De har hørt om vores center,måske har de mødt en der har fået hjælp og nu skal det være.Jeg beder dem kommer ind en ad gangen og deres historier er de samme:ondt i hovedet,i nakken og dårlig nattesøvn.Deres baggrunde er de samme:mange fødsler,mange mistede børn,dårlig økonomi,manden tygger khat eller har fået sig en ung kone.Vold i familien er ekstrem sjælden.Kvinderne beretter om mange smerter men næsten altid uden tårer."Det er mit skæbne,det er Allahs vilje".Jeg prøver at forklare,at alle disse problemer bliver til fysisk smerte men kvinderne fortsår ikke hvad jeg mener.De vil have hjælp og gerne i form af medicin.Jeg er blevet generiøs med at udskrive Amitryptilin 25 mg til til natten.

Burao 12 januar 2013

For 3 dage siden indlagde jeg på sengeafdelingen en 20 årig pige .Hun var svært psykotisk,urolig og med en ekstrem hysteriform adfærd.Både hun og hendes pårørende var overbevidst om,at hun var besat,at hendes adfærd skyldtes de onde kræfter der opholdt sig i hende.Før de kom til os havde de været hos en af de traditionelle/religiøse "behandlere" der sagde ,at hun var besat,han prøvede at behandle hende med koranoplæsning men til sidst opgav han og henviste til os.Hendes historie er: hun er sine forældres enebarn,faderen døde før hun blev født og moderen forlod hende da hun var 3 år gammel og flyttede til London.Mormoderen tog sig af pigen.De ledsagende kusiner fortalte,at mormoderen var selv psykisk syg,meget mistænksom,sagde tit at hun var besat og vaskede sig med blod fra slagtede ged.Mormoderen rejste til London for ca 3-4 måneder siden og pigen begyndte at tygge khat,gå med mænd og opføre sig destruktivt.For 1 uge siden kom hun fra Hargheisa, hvor de boede til Burao og sine kusiner.Jeg holdt en session for personalet hvor jeg interviewede patienten og hendes kusine .Det var meget lærerigt for vores personale at møde denne problemstilling som er meget udbrædt i samfundet.Psykotiske og/eller hysteriske personer der bliver opfattet som besatte.Og også lærigt at se den tillærte adfærd.Den unge kvinde kendte ikke til andet end det hun havde set og erfaret hos mormoderen og gentog denne adfærd.Vores personale er produkt af deres kultur og de tror også på besættelse og onde kræfter og vi har mange gode diskussioner om emnet.

Celle sul Rigo 31 december 2012

Rita Levi-Montalcini døde i går i en alder af 103 år.Hun er ikke så kendt i DK men hun har været en af de førende læger/forskere i hjernen.Hun er en af de kun 10 kvinder der har fået Nobel pris i medicin(over 200 mandlige læger!)og hun har været en aktiv forkæmper for kvinders rettigheder,ikke kun i Italien men globalt.

Celle sul Rigo 30 december 2012

2012 er straks forbi og vi tager hul på et nyt år.Ingen ved hvad det nye år bringer men vi har alle ønsker og drømme vi håber vil gå i opfyldelse.I 2012 har vi oplevet glæder,sorg,success,sygdomme,medgang og modgang.Og ved det nye års start håber vi altid på et nyt start,for os selv,vores kære og for menneskeligheden.I år er det ikke anderledes derfor håber jeg,at vi alle får et godt start på et nyt år,at livets vanskeligheder ikke bliver for tunge og,at der bliver stunder til grin og til,at nyde livets  glæder. GODT NYT ÅR! 

Burao 9 december 2012

Et hjerteskærende hyl kommer fra den nye koranskole der lige er blevet åbnet ved mig.En lille pige på 5-6 år bliver slået af læreren pga noget hun ikke måtte gøre eller sige.Jeg er rasende og har lyst til,at blande mig men gør det ikke.Læreren i disse skoler har ret til,at revse børnene og forældrene synes,at det er i orden.Jeg kommer til,at tænke på min egen lærer i koran og arabisk da jeg gik i den italienske skole i Mogadishu.Disse 2 fag hadede jeg netop fordi læreren var en sadistisk skiderik og pga hans vold fik jeg afsky mod et sprog,som jeg ellers ville har læret.Jeg var den bedste i klassen i alle øvrige fag og det betød,at han ikke  kunne dumpe mig .Jeg fik de laveste karakter i hans fag men de bedste i de andre fag og han kunne ikke gøre mig noget.Jeg husker både hans navn og hans udseende og husker slagene som om de var sket i går.Jeg har meget ondt af den lille pige  men må vende mig bort og gå videre skamfuld og bedrøvet.

Burao 2 december 2012

Sådan hilser man i Somalia:

-Hej Fatuma,har du det godt?-Ja,tak,jeg har det godt.Hvad med dig?-Har du det rigtig godt?-Jeg har det rigtig godt.-Hvad med dine,har de det godt?-Ja,tak.De har det også godt.-Har de det rigtig godt?-Ja,de har det rigtig godt.Og sådan bliver man ved indtil man på et eller andet tidspunkt enten kommer til sagen eller siger farvel.Det tog mig lang tid ,at vænne mig til disse spilleregler og lære,at det at hilse er som at danse stilledans med en anden.Man er to om det og det kræver ro.

Burao 23 november 2012

" En ud af 13 indvandrerdrenge er kriminel"-det står på dagens Politiken-online.Det vil sige,at 12 ud af 13 indvandrerdrenge klarer sig godt......... Se, det var en god nyhed!

Burao 20 november 2012

Israel bomber Gaza-igen. Mange er allerede dræbt og endnu flere sårede.For at ramme en mand som stod bag raketterne mod Israel blev en hel familie på 11 dræbt."Hvor der handles spildes"-det passer meget fint til det israelske militærs psykologi.Jeg forsvarer på ingen måde raketterne mod Israel og drabet på uskyldige civile i Israel.Men der må være lidt proportioner i tingene. 1 dræbes i Israel,10 dræbes i Gaza som svar.2 såres i Israel,11 dræbes i Gaza.Er israelsk liv mere værd ens palestinensernes?Sådan ser Israels logik ud.Gaza er blevet kaldt af Chomsky og andre verdens største "open-air"fængsel.Her holdes 1 1/2 millioner mennesker indspærret og verdens samfundet har glemt dem fordi Israel er det rådne æg ingen vil røre ved.Og hvilke andre muligheder har folk i Gaza end  at røre på sig ved at skyde raketter ind i Israel? Israel er i en meget sårbar situation med det der sker i Mellemøsten.Jeg kan godt forstå panikken og angsten for overfald fra flere sider.Men,Israel må ikke handle som det plejer og det er med musklerne før hjernen.For situationen i regionen er ikke som det plejer og der er mange flere kræfter i dag der ikke vil tillade overgreb på Gaza.Lad os håbe på en dialog og en fredelig løsning.Ikke kun på den nuværende krise men på Palestinas problem i det hele taget.Der bliver ikke ro i Mellemøsten før palestinenserne bliver behandlet som mennesker med rettigheder både på jord og et værdigt liv.Sker det  vil Israel også får et fredeligere liv.

En ung psykotisk mand kom til min konsultation forleden ledsaget af 2 onkler.Han var bundet på hænder og fødder med lænker og han var meget vred.Han havde ikke noget imod at tale med mig men krævede at lænkerne blev fjernet fra hænderne.Onklerne vil ikke og der udviklede sig en verbal slagsmål.Lige for øjnene af mig begynde den ene onkel at slå hårdt på den hjælpeløse patient og slå så hårdt at der kom blod ud af munden på patienten.Jeg var rasende!Skældte ud på manden,kaldte ham ubarmhjertig og voldelig og krævede ,at de løsnede patientens hænder eller skulle de gå med ham uden videre samtale.Onklen blev meget flov.Jeg tror ikke ,at han nogensinde blev skældt ud med sådan kræft og ovenikøbet af en kvinde.Resten af samtalen forlød fredeligt og patienten accepterede behandlingen.Han var svært hallucineret og havde ikke sovet i mange nætter.Onklerne havde sikkert hellere ikke sovet pga af patienten og nerverne var tyndslidte.Men,magtmisbrug mod en forsvarsløs,syg mand kan ikke accepteres.

Jeg er næsten færdig med den sidste bog i Murakamis trilogi "1Q84" og venter spændt på afslutningen.Murakami er et meget spændende bekendskab og jeg er glad for,at der er flere af hans bøger jeg ikke har læst.Min søn er også Murakami freak og han har anbefalet et par bøger.Det bliver juleferie læsning i Celle.Her er næste bog i køen  "Knivens æg" af Abraham Verghese.Jeg fik den af min veninde Bibber der var meget begejstret for den.

 

Frederiksberg 31 oktober 2012

I S-toget i går sad der overfor mig 2 unge kvinder,ca 20 år.De talte om en fest de skal til i weekenden:

"Jeg skal drikke mig stangbacardi inden festen,øllerne der er dyre og jeg vil ikke bruge mere end 1000 kr. den aften". Veninden svarer:"Jeg gør det samme men det er ellers ikke så dyrt med de 1000 kr. bare vi får en fed aften ." Den første:"Hold kæft hvor jeg var fuld sidste weekend.Jeg endte hjemme hos Arthur og jeg raserede hans lejlighed og skar mig over hele kroppen.Jeg kan intet huske .Arthur harr tilgivet mig men .Måske gør jeg det igen" Veninden "Nej,hvor vildt!"

Jeg skulle af før dem og havde meget lyst til at sige til de unge damer "Pas nu godt på jer selv".Det sagde jeg ikke for jeg var usikker på hvordan de vil modtage det.Meget unge damer der planlægger at drikke sig "stangbacardi" og bruge 1000 kr. på en aften på øl .Det er tankevækkende og bekymrende.Og de 2  piger så hel normale ud.

I lørdags havde vi generalforsamling i vores forening Mental Health in Somalia.Mange fremmødte,gode diskussioner.Der er en god udvikling i vores forening og jeg får altid masser af energi efter mødet med medlemmerne.Skønt!

En assistent på vores center i Burao får 60 $ om måneden og det svarer til ca. 1200 kr. For den løn skal en familie leve i en hel måned. Det er blot 200 kr. mere end det beløb de unge damer i toget vil bruge hver på øl til en fest.Yderligere kommentarer er unødvendige,ikke sandt?

 

Celle sul Rigo 4 oktober 2012

Celle sul Rigo er en lillebitte bjerglandsby i Sydtoscana,her bor der fast ca. 450 mennesker.I denne lille landsby kommer hver torsdag en fiskevogn med fisk fra hele verdenen.Jeg køber som regel kun italiensk fisk for tanken om,at købe fisk fra f.eks. Vietnam tiltaler mig ikke.Men i dag købte jeg hellefisk fra Grønland!Der stod på skiltet Danimarca(Groenlandia).Og den fisk er muligvis helt fra Nordgrønland for det er der man fisker hellefisk.Utroligt,at det kan lade sig gøre.Lidt som da jeg i Burao købte rosiner fra Uzbekistan og frosne kyllingelår fra Brasilien.Globaliseringen har ingen grænser.

Burao 11 september 2012

Det er en ny dag,en glædelig dag for Somalia.I aftes,efter en lang og omhyggelig arbejdsdag i parlamentet,blev der valgt Hassan Shek Mohamud som Somalias president.Valget var nøje planlagt og kontrolleret og det var en glæde at se,at så mange veluddannede somaliere rejste fra Diaspora for at deltage i afviklingen af valget.

Den nye president er 57 år,har arbejdet i mange år med peace,reconciliation,development i forskellige sammenhænge.Han har grundlagt et universitet i Mogadishu der uddanner indenfor teknologi og managment.Han vandt stort over presidenten for overgang regeringen.Jeg var meget glad for udfaldet.Lad nye og veluddannede somaliere komme til og dem er der mange af rundt omkring på universiteterne i verdenen.Mange somaliere er vellykkede og velhavende forretningsfolk rundt omkring i vesten og Afrika og man ser allerede nu ,at de vender tilbage.Huspriserne i Mogadishu er eksploderet og der bygges som aldrig før.Alshabab er blevet drevet ud af flere byer og deres sidste bastion byen Kismayo står for fald.Det er sandelig en ny dag for Somalia!

 

Burao 10 september 2012

Det er en stor dag for Somalia i dag:der skal vælges landets president.Der er valgt parlamentsmedlemmer der skal vælge presidenten.25 stiller op,alle mænd,mange veluddannede,sågar en professor fra Minnesota University.Spændende hvem det bliver og om vedkommende evner at samle landet.Landet har været i kaos i over 20 år,alle de civile institutioner var brudt sammen men alligevel foregik processen næsten smertefrit og civiliseret.

En stabil Somalia kommer til,at betyde meget for Somalilands fremtid.

Burao 4 september 2012

Mere fra klinikken:

En 22 årig kvinde kom til konsultationen i dag.Hun var sammen med sin mor,der bar burka.Patienten selv var mere almindeligt klædt på.De var  flygtet fra Mogadishu for 4 år siden.Pigen var gift,var kone nr. 2 og havde 4 børn fra alderen 31/2 år til 2 måneder gammel.Sidste graviditet var meget svær,hun havde meget høj blodtryk og fødte før tiden.Hun havde en fødselsdepression med klare symptomer.Jeg gav hende antidepressiv medicin og anbefalede pause med graviditeter i minimum 3 år.Og jeg var så glad for,at jeg kunne henvise til nogle lærde jeg har talt med om brugen af kondom som acceptabel i Islam.

En mand kom med sin meget psykotiske søn.Han var nr. 6 i køen til konsultationen men kunne ikke vente og vil ind til mig med det samme.Det kunne jeg ikke acceptere,nogle patienter havde ventet meget lange.Han blev vred på mig og sagde"Det er kvinde vrøvl du kommer med".Jeg blev rasende og sagde til ham i alles påhør,at jeg havde smidt ham ud af klinikken hvis det ikke var for den meget syge søn han havde med.Flere af de andre ventende blandede sig og undskyldte hans opførsel.De kom ind da det blev deres tur og han stardede med ,at undskylde sig.Han havde ikke sovet i næsten 5 døgn,sønnen var forsvundet og han havde ledt efter ham.Det var en træt mand der sad overfor mig .Og han var en ulykkelig far.Jeg havde meget nemt ved at tilgive hans sexistiske udfald.

Burao 2 september 2012

I konsultationen i går "kom" en mand på 31 år.Han kom ikke,han nærmest kravlede fordi han manglede et ben.Han var psykotisk og havde været syg i mange år.Han havde været i lænker i hjemmet i 15 år med det resultat,at der gik koldbrand(gangræne) i det lænkede ben og det blev amputeret.Nu var han lænket på det andet ben og jeg spurgte hans bror der var med hvorfor patienten skulle lænkes i det hele taget.Svaret var,at han ellers vil gå sin vej for at tygge khat og ,at han vil blive farlig for sine omgivelser.Broderen havde sit eget liv og boede et andet sted,patienten var alene med moderen og hun kan ikke styre ham.

En 18 årig dreng ,skizofren har været lænket i 3 år.Vi har kendt ham i ca. 1 år og medicineret ham mere eller mindre regelmæssigt.Han bor med sin mor og en bror.Faderen har forladt familien og har en ny kone.Han ser aldrig sine sønner.Vores aftale med moderen var,at patienten skulle ude af lænker når vi vurderede at han ikke længere var så syg men hun overholdt ikke aftalen.Der var altid et eller andet i vejen.En indlæggelse blev tilbudt flere gange men også dette var svært at realisere.I går fandt vi ham lænket,nøgen,møgbeskidt og med en flok børn der drillede ham.Han var rasende,smed med sten efter dem og angsten stod i hans øjne.Jeg krævede at moderen og broderen fjernede øjeblikkeligt lænkerne og han blev transporteret i vores ambulance til sengeafdelingen.Det var første gang i min tid i Somaliland ,at jeg truede en pårørende med anmeldelse til politiet for vanrøgt.

Brugen af lænker i mangel på andet kan man godt forstå.De fleste forældre og pårørende vil have ,at deres syge familiemedlem skal passes på og,at der skal passes på at han/hun ikke laver ulykker og skader andre.Men,det er som om,at det er blevet meget OK at lænke de syge og tit i årevis.Vi indlægger patienter meget tit direkte fra lænker og ser dem meget sjældent voldelige eller farlige.Vi kører fast 1 gang om ugen psykoedukation for de pårørende til vores indlagte patienter og brugen af lænker er et fast punkt på dagsordenen.Hvis vi havde flere ressourcer kunne vi besøge mange flere lænkede patienter i hjemmet .Jeg er sikker på,at vi er på rette vej og når vi får etableret flere distriktpsykiatriske centre som det er planen får vi mulighed for,at påvirke flere familier imod brugen af lænker.

Jeg læser Murakami(hvad ellers!)og det er den anderledes "Sønden for grænsen og vesten for solen".Så poetisk og sensuel fortælling har jeg ikke læst længe.Jeg glæder mig til det sidste bind på 1Q84 som er lige udkommet på dansk.

Burao 17 august 2012

Ramadanen slutter i dag eller i morgen og efterfølgende er det Eid.Det afgørende for tidspunktet er hvornår man kan se nymånen.Eid svarer til dansk Jul,det er glædens og gavernes tid.I går var jeg en tur i Burao centret,der hvor alle butikkerne er og det var sort med mennesker specielt kvinder.Der blev købt tøj,sko,legetøj,alt muligt.Det var som,at være på Strøget eller Frederiksberg centret et par dage før Jul.Hektisk stemning men også en del latter og hyggesnak.

Det hører til Eid,at man slagter en ged og deler kødet til sine naboer og det vil jeg også gøre.Geden er købt og venter på sin skæbne i min have.Den skal have det godt før den bliver slagtet så vi behandler den meget godt.

Mo (Mohamed)Farah har vundet 2 guldmedaljer til OL i løb.En somalisk dreng der kom til England som 8 årig og nu har bragt megen ære til Storbritannien.Men,også til Somalia.Han blev interviewet i BBC på somalisk og han talte om sin glæde over at repræsentere Somalia på en værdig måde.Det var ikke kun Storbritannien der fik de 2 msdaljer men også Somalia.Der var tusindvis af englændere der var stolte af ham på stadion i London da han bar det engelske flag.Jeg kan ikke lade være med,at tænke om han havde fået de samme muligheder i Danmark som somalier?Jeg tvivler.I DK har man så travlt med at stemple unge med anden etnisk baggrund som "efterkommere af indvandrere","anden generationsindvandrere", "nydanskere" osv. Mo Farah blev omtalt som brite.Punktum. Og man kan i DK ikke blive ved med,at undskylde xenofobien med,at de fremmede har været længere i Storbritannien,at der er flere af dem derovre.Man er begyndt at tale om tredje generationsindvandrere og  man taler om unge der ikke kender til andet end Danmark."Tryk avler modtryk" -blev der sagt i mine unge dage.Og det er ret banalt.De unge der bliver skubbet væk de skubber tilbage fordi de vil være her og de skubber hårdt.

Jeg så en mand i dag,han lå og sov under et træ.Jeg kunne se at han havde en støvle på og det undrede mig indtil jeg så ,at det andet  blev brugt som pude...........

 

Nairobi 7 august 2012

Anne-Birthe Hove er død.En fin kunstner,et fint menneske og en fin ven.Jeg besøgte hende og hendes mand Thomas på Bornholm sidste onsdag.Hun var meget medtaget men klar i hovedet og forholdt sig værdigt til sin tragiske situation.Grønland har mistet en af sine bedste kunstnere og vi har mistet en god kvinde.

Frederiksberg 2 august 2012

"Ved køb af 2 flasker vand giver du Afrika 3 liter vand "(eller var det omvendt?).

"Køb dine nye briller i dag og giv dine gamle til Tanzania"

Disse 2 budskaber stødte jeg på i går,det ene i København og den anden på Bornholm.Man appellerer til folks medmenneskelighed for,at få dem til at købe mere.Og man fastholder Afrika i almisse modtager positionen.Begge dele er forkastelige og gør mig harm.

MHIS har fået afslag fra Projektrådgivningen/Danida og dette er svært at forstå.Vi laver et godt stykke arbejde i Somaliland,mange mennesker hvoraf de fleste er fattige bliver hjulpet og  behandlet.Danidas koncept for hjælp passer ikke med virkeligheden.Det må vi bare accepterere,fortsætte vores arbejde og finde andre der kan hjælpe os.

En dejlig kvinde,dygtig kunstner og god veninde fra Grønland er i terminalfasen af sin kræft sygdom.Hun er kun 61 år og det føles uretfærdigt at vi skal miste hende så tidligt.Hun er tapper,ser døden i øjnene og forholder sig til realiteterne.Jeg ved ikke om jeg ville være i stand til det samme når det bliver min tur.

I ferien har jeg læst Murakami og Åsa Larsson.Lige nu læser jeg Ove Karl Knausgårds "Min kamp" 1ste del.Han skriver godt men jeg er ikke sikker på,at jeg går i gang med nr. 2 med det samme.Jeg bliver noget mæt af at blive tilskuer til denne familie saga(tragedie er nok for stærkt et ord). 

Celle sul Rigo 17 juli 2012

En 60 årig somalisk mand har boet i mange år i diaspora sammen med sin 50 årige kone.Han rejser til Mogadiscio for at lave forretninger og bliver væk længere en det var planlagt.Hans kone hører ,at han har giftet sig med en 25 årige pige og hun er gravid.Pigen er yngre end hans yngste søn.Konen bliver rasende og vil skilles.Manden undskylder sig med,at hans familie pressede ham til det og,at pigen kostede ham kun 250 $.Han sagde også noget om,at det var Allahs vilje at tingene udviklede sig som de gjorde.

En somalisk kvinde der bor i Italien er lige vendt tilbage fra Mogadiscio og hun fortalte mig,at mændene fra diaspora opfører sig meget usmageligt overfor kvinderne i landet.Det er blevet "tag og smid væk" kultur.Kvinderne er fattigere end mændene og står i kø for,at få fat i en mand fra diasporaen.Et forhold eller et ægteskab er vejen ud af elendigheden og man er parat til at finde sig i alt.Kvinderne har hørt om porno og tror,at det er det normale i vesten og det er det mændene vil have.

Jeg er overbevidst om,at det kan komme Somalia til gode ,at så mange somaliere har boet i vesten og er blevet påvirket i gode retninger såsom demokrati,kvinders rettigheder,modstand mod pigeomskæring.Landets udvikling kan gå i den rigtige retning men der er også risiko for indførelse af porno og stoffer.Ekstremt religiøse kræfter vil benytte sig af disse uheldige tendenser til,at gøre sig stærkere og forføre folk med deres lige så destruktive budskaber hvor alt bliver lagt i Allahs hænder.

Frederiksberg 4 juli 2012

Det er en skøn aften,en af de aftner hvor man bare har lyst til,at blive siddende ude .Min søn og jeg spiser middag i den lille,hyggelige fælles have vi har lige ved boligen.Der sidder en del unge,stemningen er sommerlig og hyggelig.En gruppe på 4 unge amerikanere vil hejse det amerikanske flag i ejendommens flagstang.Det er jo 4 juli!Der rejser sig et ramaskrig:Stop det,sådan kan man ikke gøre,man kan ikke bare flage som man vil".

Det der overrasker mig er,at jeg deltager i denne hysteriske reaktion.Jeg kan mærke inde i mig:Jeg vil ikke have det,amerikanere skal ikke tro at de bare kan gøre hvad de vil her "HOS OS".

De unge amerikanere er tydeligt overraskede.Først tror de,at vi tager gas på dem,senere bliver de sure og siger bl.a. "Det her er jo udtryk for lille Danmarks mindreværdskompleks".Og så pakker de sammen og forlader haven.

Det ville have klædt mig og de andre at tage en civiliseret snak med de unge amerikanere men ........Det er ikke altid,at man kan overskue at opføre sig civiliseret.

Burao 21 juni 2012

I går blev der bragt en kvinde på 22 år til konsultationen,ledsaget af sin moster.Pigen var svært psykotisk,urolig men også med en del hysterisk overbygning.Jeg er med de unge psykostiske kvinder begyndt at spørge konsekvent om de har født for nylig,om de er blevet gift for nylig,om de har mistet et barn for nylig.Pigen her havde født for 2 måneder siden og havde været syg i 1 månedes tid.Hun havde født 4 børn og mistede det ene.

Hendes historie: da hendes storsøster døde og efterlod mand og 5 børn blev min patient(K.) i en alder af 13 år bortgiftet til søsterens enkemand.Det var nyt for mig at høre at en søster bliver givet til enkemanden efter en afdød søster.Jeg kendte godt til "dumaal".Traditionen hvor en mand skal gifte sig med sin broders enke for,at sikre hende og evt. børn.Men ikke til dette her.

Pigen begyndte at samlive med manden der var 20-25 år end hende og de efterladte 5 børn.I en alder af 14 år var hun hustru og mor for sin afdøde søsters børn.Snart efter giftede mandens sig med yderligere 2 kvinder.Begge kvinder var ældre end K. og de rottede sammen imod hende.Sikkert fordi hun var yngre og,måske,smukkere.Tænk hvilken belastning for en meget ung pige.Mosteren der var med i samtalen var en meget fornuftig kvinde.Hun kunne se og forstår niecens vanskeligheder men hvad kunne de gøre?K. blev i byen sålænge hun var i behandling og så skulle hun tilbage til sin landsby,til manden,alle børnene og de 2 hekse.

Hvad kunne jeg gøre? Meget lidt:lytte,give min medfølelse til kende og give hende antispykotisk medicin spec. til at få sovet på .Og aftale en samtale til i næste uge.

En klan og familiebaseret samfundsstruktur har,utvivlsomt,mange fordele og gode sider.Der er ingen der behøver at være alene-det er den vigtigste fordel.Men,der er sandelig også mange ulemper for den enkelte individ: social kontrol og begrænsning af den individuelle frihed.

Og i dag er Grønlands Nationaledag.Pilluariit! Tillykke!

Djibouti 9-11 juni 2012

Jeg har længe haft lyst til,at besøge dette lille land på den anden side af Aden bugten når du befinder dig i Berbera/Somaliland.Djibouti bliver kaldt"petite France" og "Dubai i Østafrika".Djibouti valgte at ikke tilslutte sig Somalia ved selvstændigheden og gik sine egne veje.Republikken Djibouti er beboet af somaliere fra Issa klanen og Afar folket der er etnisk tættere på diverse etniske grupper i Etiopien.Landets økonomi er baseret på de baser der er i landet.Djibouti har en meget stor geostrategisk betydning,herfra kan man kontrollere trafikken til søs,holde øje med Iran,med pirater og hvem ellers Vesten mener der skal holdes kontrol med.Der er en fransk base,en NATo og en amerikansk.Jeg har også hørt om en japansk base men har ikke fået det checket endnu.Befolkningen i landet er lille og det betyder,at disse unge ,hvide soldater er meget synlige i gadebilledet,på restauranter og hoteller.

Jeg har kørt med 2 forskellige taxier med somaliere bag rattet og har hørt de samme grusomme historier om prostitution og pædofili.De 2 mænd der var fædre til piger fortalte ,at voksne kvinder opsøgte børnene ved skolen og lokkede dem med penge og gaver og fik dem over til de fremmede soldater."Gør jeres regering ikke noget?"-var mit umiddelbar reaktion.Svaret var,at regeringen er så korrupt,at de kun tænker på sig selv og deres voksende rigdom.Jeg fik lejlighed til at se presidentens private bolig og lige ved siden af ham havde 2 af hans sønner bygget boliger.Megastore villaer,meget flotte og kostbare.Det er svært at komme af med den dårlige smag i munden.

De folk jeg møder på hotellet,i butikker og på gaden er enormt venlige.De kan høre på mit sprog ,at jeg er fra Sydsomalia og de er meget nysgerrige på situationen dernede.Og Djibouti er "petite France".Her kan du købe alt og jeg rejser tilbage overlæsset med lækkerier som gode oste , marmelade og rødvin.

Jeg nød,at kunne gå klædt som det passede mig,at kunne bade i badedragt,at kunne nyde en drink ved swimmingpoolen.Det vil jeg være ærlig omkring.Men,hvis prisen for den personlige frihed er,at landet styres af fremmede magters behov så er jeg i tvivl.Hvordan kan vi både sikre den personlige frihed og samtidig sikre børnene fra at falde i nettet af skrupelløse ruffersker.Pædofili bør under ingen omstændigheder accepteres og jeg håber,at de mange organisationer der varetager børns interesser retter deres blik på Djibouti

Jeg er næsten færdig med Kim Lejnes "Profeterne i Evighedsfjorden"En tyk roman der foregår i Norge,Danmark og ikke mindst Grønland.Jeg har læst 2 andre bøger af ham og det jeg godt kan lige ved ham er hans grænseløse,næsten naive ærlighed.Og han har fået Grønland under huden.Denne her roman er meget spændende,indimellem næsten som en krimi.

Frederiksberg 20 april 2012

Liza Marklunds "Sort hvid" foregår bl.a.  i Somalia og gør en meget relevant og aktuel problemstilling meget mere nærværende.Kidnapning,pengeafpresning,terrorisme ,etiske overvejelser .

Celle sul Rigo 16 april 2012

Hr. Møller alias Mærsk Mc-Kinney Møller er død.Han blev 98 år og så sent som i sidste uge holdt han møde med pressen.En gavmild diktator der bestemte selv hvordan hans gaver skulle bruges.

I Italien er der opstået voldsomme storme omkring partiet Lega Nord,der ønsker at Norditalien skal løsrive sig fra resten af landet,de minder politisk om Dansk Folkeparti.Der er kommet frem: misbrug af offentlige midler,hvidvaskning af penge,samarbejde med mafiaen,køb af falske universitetstitler m.m.Den interne oprydning foregår i medierne,hver aften bliver vi underholdt i TV og det hele virker så absurd.

MHIS har sendt ansøgning til Projekt Rådgivningen/Danida og vi får svar i juni.Vi søger 500.000 kr og pengene skal bruges i Somaliland til psykoedukative aktiviteter til patienterne,deres pårørende og personalet.Vi fik jo afslag en gang før sååå.....Vi håber.

Jeg er lige blevet færdig med Camilla Låckbergs Englemagersken og jeg må sige,at jeg har fået smag for de svenske kvindelige krimiforfattere.De skriver sgu godt.Den næste bog er i den mere seriøse ende. Dambisa Moyo fra Zambia har skrevet en spændende lille bog"Dead Aid-why aid is not working in Africa and how there is another way for Africa".Hun problematiserer hele bistandskulturen der,efter hendes mening,fastholder Afrika i fattigdom.

Burao 21 marts 2012

En ged er på vej over en stærk trafikeret vej sammen med sin unge.Pludseligt kommer en bil med stor hastighed,geden kommer over vejen,ungen bliver forskrækket og løber tilbage.Ged-moderen står uroligt og kigger på sin unge på den anden side af vejen og så snart der bliver mulighed løber den over vejen,hen til ungen der sindsyg af glæde begynder at die .Lidt efter går de stille over vejen sammen.Det var en skøn oplevelse at se denne kærligheds akt.

Rygterne siger,at 2 af de nye ministre i Somaliland ikke giver hånden til kvinder.Nogle tolker dette som et farligt signal,en alliance med de fundamentalistiske kræfter i samfundet.

I aftes havde vi en vidunderlig aften på restauranten.I nogle timer glemte vi alt om religiøse fanatikere.En gruppe unge ,piger og drenge,fra Burao underholdt i 2 timer  med sange og sketches.Og sågar rap og break-dance.Der er heldigvis en boblende underground ungdomskultur og sålænge de kan komme til udtryk er der håb for mangfoldigheden.

Burao 18 marts 2012

 

Den unge pige jeg skrev om sidst dukkede ikke op og det er jeg ked af.Det er altid trist når et ungt menneske står alene med sine problemer og bekymringer.

Ellers har der været politisk turbulens i Somaliland og det er spændende hvordan situationen ender.Presidenten har fyret 7 af sine ministre.En af de fyrede er den ene af de 2 kvindelige minstre af i alt 18 ministre.Hun er blevet erstattet med en mand og dvs,at  Somaliland nu har kun 1 kvindelig minister.Der er forskellige alliancedannelser på spil og timingen for turbulensen er uheldig idet landet ønsker anerkendelse.Somaliland har profileret sig med ,at være et stabilt demokrati hvilket også er rigtigt.Men,Somaliland lænder sig for meget op af Etiopien og derfor er det tvivlsomt om landet kan klare sig på egne ben.Der er også interne stridigheder vedr. løsrivelse eller ej og der er store grupper specielt ved grænsen til Puntland der ønsker fortsat at være en del af Somalia.Vi må håbe,at alt ordner sig uden borgerkrig.

Jeg har været i Hargheisa og holdt oplæg om vores arbejde på et IOM(International Organisation on Migration).Det gik godt. Og på lørdag rejser jeg over Nairobi til København.Jeg trænger til ferie og til,at komme væk fra støvet.Glæder mig til påskeferien i Celle og til foråret i Danmark.

 

Burao 3 marts 2012

Marts måned er hernede en varm og tør måned og det kan allerede mærkes.Nætterne er blevet varmere.Det gode er ,at vi går regntiden i møde.

Der er en ung og køn mand jeg ser næsten dagligt på min vej til og fra arbejdet,ikke langt fra hvor jeg bor.Om morgenen er,som regel,klædt i bukser og jakke,begge pæne og farverige.Om eftermiddagen er han  tit i de lange hvide gevandter religiøse mænd går i og han går sammen med 4-5 andre unge mænd.De er alle ens klædt.De er muslimske missionerer,går fra hus til hus og prædiker.Der er mange unge mænd der tilslutter sig disse grupper og de har hentet inspiration i Pakistan.Et par gange har jeg set ældre pakistanske mænd iblandt dem.Den unge mand er meget fin i sin kropssprog,går feminint og elegangt.Jeg fik den tanke,at denne unge mand kan være tiltrukket af mænd og,at han på denne måde kan tilfredsstille sit homoseksualle behov.I hvert fald på et platonisk plan.

Der kom en 19 årig pige til mig i dag.Hun havde stået længe i køen.Hun startede med,at hun havde brug for behandling.Hendes problem var,at hun intet følte  for sin mand.Hun havde været gift i 8 måneder og ikke følt begær en eneste gang.Så hun måtte være syg.Jeg spurgte om forskelligt og det var tydeligt,at den unge pige ikke havde regnet med andet end ,at få noget medicin der kunne fixe hende.Hendes mand var 34 år gammel og var i forvejen gift med en kvinde på sin alder.Han boede fast hos kone nr. 1 og besøgte denne unge kone 2-3 gange om ugen,gik i seng med hende og gik så sin vej.Han klagede ikke over noget.Jeg spurgte om han kunne komme med til en samtale.Ikke tale om!Han vil blive meget vred hvis han fandt ud af,at hun havde været hos mig.Hvad gør man så?Jeg havde en lang kø af patienter,hvor hovedparten var svært psykotiske.Jeg kunne ikke afsætte mere tid til denne patient og det var ærgeligt.Det sluttede med,at jeg bad hende kom igen og  jeg vil tage hende  ind udenom køen. Jeg er ikke sikker men jeg tror,at hun kommer igen.Det er trods alt første gang hun mødte en person der vil lytte til hendes problemer.

Burao 26 februar 2012

I Murakamis univers(1Q84) er der 2 måner på himlen og de er beskrevet så sandfærdigt,at jeg i aftes kom til at kigge efter 2 måner da jeg ville se på nymånen.....Murakami har en blomstrende fantasi og ham bliver jeg aldrig træt af. "Unskyldningen" af Hanne -Vibeke Holst står for tur.En veninde ,der besøgte mig i Burao,har efterladt den og det er jeg meget taknemmelig for.

Ikke langt fra mig ligger en fabrik der bearbejder kildevand og kommer den i flasker.Flere morgener har jeg set en flok kvinder står ved fabrikkens port og jeg troede,at de ventede på at blive ansat.Men,i morges så jeg hvad de ventede på.Det var de tomme papkasser.De bruger dem til deres boliger men også til,at sove på.Kreativiteten har ingen grænser når man er fattig.

Burao 14 februar 2012

Det er i dag Valentine's dag.Her i Burao siger de unge,at det er kærlighedens dag .Vores unge bartender synes,at vi skal fejre det og han fik lov til at pynte baren og bestemme forplejningen.Spændende om der kommer nogen.De unge er virkelig i glemme imellem en stærk religiøs familie og den vestlige påvirkning igennem medierne.En ting er dog interessant.De unge somaliere lytter ikke til vestlig pop og rock men til somaliske sange og musik og alle synger med.Fuldstænding som jeg har set i Grønland.

En ret irriterende "dille".Mange har sat oplæsning af koranen i deres mobiler så i stedet for ringetone når du ringer til nogen så skal du høre på koran oplæsning eller en religiøs sang på arabisk.

I går morges kom jeg til ambulatoriet og hilste på de ventende som jeg plejer på somalisk"God morgen".En herre ,som jeg kendte fra tidligere møde sagde højt"Det vil nu være bedre at sige Assalamu aleikum".Det betyder fred være med dig og det er en arabisk/muslimsk hilsen.Intet i vejen med det men jeg vil ikke hilse på arabisk når jeg kan gøre det på somalisk.Igennem religionen ser vi en arabisering af det somaliske sprog og det bekymrer mig.Mange tror,at jeg er kristen ,inder eller kenyaner bare fordi jeg ikke er totalt tildækket.En kvinde på det lille lokale marked har flere gange sagt til mig,at jeg burde være mere dækket.Det fik jeg nok af i dag og sagde højt,at jeg overvejede at stoppe med at komme til markedet pga hende.Det kunne hun ikke forstå.Hun mente,at hun gjorde sin pligt som muslim at vejlede mig og bringe mig på rette spor.Da jeg sagde"Overlad til mig,at vurdere hvad er godt for mig.Du skal ikke tage min frihed fra mig"svarede hun :"Hvilken frihed taler du om?Du er jo Allahs slave".Her var det omsont at sige mere til hende.Hun var hjrnevasket og tænkte ikke en selvstændig tanke.Til min stor glæde sagde flere af de kvinder jeg handlede hos,at jeg ikke skulle høre på hende."Du skal bare komme som du plejer,det har du ret til."

Livet i Burao har mange facetter.Indimellem kan det føles for invaderende og begrænsende men de gode oplevelser både på jobbet og privat er ,heldigvis,dem der er flest af.Og  Murakamis "1Q84" er ,i øjeblikket,med til at berige mine dage og aftner.

Burao 11 februar 2012

Der er fortsat koldt om natten og i de tidlige morgentimer  i Burao.Jeg ærger mig over alt det varme tøj jeg har liggende i Celle og København,det ville have gjort god gavn hernede.Men,hvem kunne vide det da jeg skulle rejse fra København i januar?Og jeg hørte i BBC i går ,at der har sneet i Sahara!Klimaændringer?Bjørn Lomborg,kom igen!

Der er travlt på jobbet,alle 15 senge har været i brug i længere tid og køen til ambulatoriet har været lang.Listen over patienter der skal besøges i hjemmet er også lang og torsdage er ikke længere nok.Jeg bliver nødt til,at tilføje nogle timer om søndage som home-visit.

I torsdags hentede vi vores patient Abdullahi ude i bushen hvor han var,igen,lænket til at træ.Han bor nu på en af de institutioner i byen der drives af private,religiøse.Jeg har lavet appel til mine danske og grønlandske venner om betalingen idet hans familie er ludfattig .Det gør mig så glad, at erfare hvor generiøse og solidariske mine venner er!

Burao 4 februar 2012

Vores 5 dages tur til nordøst Somaliland gik rigtig godt.Alt var planlagt af min ven Ahmed og hans 2 brødre.Vi var i alt 12 personer i 3 firehjulstrækkere.Landet er fantastisk smukt og varieret.Nogle af stederne havde jeg besøgt tidligere men flere var nye,også for mig.På grund af klankonflikter ved grænsen til Puntland var der en smule nervøsitet ved rejsen men vi mødte udelukkende venlighed og generøs gæstfrihed.De små kystlandsbyer var helt fantastiske,hvide og rene strande,vandet rent og varmt.Fuldstændig mennesketomme og vi kunne bade i almindelige badedragte.Jeg har badet mange gange i Aden bugten ved Berbera men altid i lange(og besværlige)kjoler men her havde vi stranden helt for os selv.

Den ene aften slog vi teltlejr på et lille sted ved kysten,højst 5 familier boede der.Ingen elekricitet betød af himlen var så klar,stjernerne føltes så nære,at man kunne røre ved dem.Pludselig kom der en båd og 15-20 yemenittiske unge mænd stod ved vores telte.De kom i land for,at hente vand og mad.De fiskede ulovligt men var blevet gode venner med de små kystsamfund ved ,at give dem brændsel.Og dette var tilfældet langs hele kysten.Somaliland har ikke kapacitet til,at passe på sine farvande og det betyder,at havet bliver plyndret.Det var jo derfor at pirateriet ved Puntland startede i sin tid.De unge somaliske mænd vil passe på deres vande men,desværre,udvikledet det sig til en kriminel aktivitet.De unge yemenitter er ,for det meste,drenge fra bjergene der arbejder under slavelignende forhold.De lever på bådene og går indimellem i land.Bådejerne tjener rigtig mange penge ved det ulovlige fiskeri i de somaliske farvande ,sender hummere og tunafisk til de rige arabiske lande ved golfen.Meget frustrerende at være somalier og vidne til dette uden,at kunne gøre noget.

Min ven Ahmed og jeg har åbnet i Burao en restaurant og internet cafe."Doctors International" er tænkt som et ikke-profit sted med god mad,god kaffe og kultur.Musik arrangementer,digte oplæsning og debatter.Internet cafeen for de unge i området.Vi har trtådløs adgang til internettet og har købt en bærbar.De unge kan medbringe deres bærbar eller bruge vores.Tanken er,at de unge skal i kontakt med omverdenen og væk fra snærvesynet.Det er et sjovt og inspirerende porojekt men også krævende fordi jeg ønsker et sted med kvalitet. 

Burao 20 januar 2012

Kære besøgende,

jeg håber,at du er kommet godt ind i det nye år.Jeg var i London hos min søster og vi havde en stille og hyggelig nytårsaften.Det var skønt,at være i London sammen med min søn og hos min søster og hendes 2 danske børn.Danske fordi de begge er fødte i København og bor nu i London efter 6 år i Dubai.Globalisering -det er ikke noget vi taler om i vores familie.Det er vores livsstil.

I Burao er jeg sammen med en psykiater veninde Birgit Jessen-Petersen og hendes veninde Nina Foss der er fysioterapeut.Skønt,at have gæster.Huset fungerer godt,vi hygger os,snakker alvor og de er begge aktive på vores center.

Ingen regn og megen støv.Alle siger ,at regnen er lige om hjørnet.Den må snart komme!På mandag tager vi på en tur på 4-5 dage nord-østpå helt til byen Erigavo og efterfølgende kysten.Det glæder jeg mig meget til.

Jeg har været ret syg med forkølelse der ikke ville slippe mig og derfor den lange pause med,at skrive.Nu går det bedre,hosten er næsten væk og jeg sover bedre.I København fik jeg læst Christoffer Hitchens "Gud er ikke stor"-hvordan religion forpester alt.Det er en kvalificeret kritik af alle religioner skrevet af ateisten over alle ateister.Meget interessant læsning.

Murakamis"1Q84" ,både 1 og 2,fik jeg i jule/fødselsdagsgave og er i gang med nr. 1.Som altid er Murakami et godt selskab.

 

Frederiksberg 23 december 2011

Det er min sidste dag som 60-årig,i morgen fylder jeg 61 og tager hul på et nyt årti.Og livet er fyldt af små uventede glæder.I går var jeg hos fodterapeuten.Jeg er platfodet,får nemt ligetorne og hårdhud og har oveni nu fået mig en knyst på ve. fod.Den vokser stødt og der kommer en dag,hvor den skal fjernes.Men,den lille uventede glæde kom da Kirsten,fodterapeuten,sagde at min knyst voksede i den rigtige retning dvs ud i lige vinkel.Hvem tænker over i hvilken retning ens knyst vokser? Der fik jeg en opmuntring vedr. et uønsket vækst på foden og livet ser pludseligt lidt lysere ud.

Dejligt ,at være i København og nyde en stille og hyggelig tid som julen er.Den er stille fordi jeg ikke deltager i gaveræset,det er bare ikke til at holde ud ,at høre allevegne hvor stressede folk er  i juletiden. Jeg er ikke spor religøs men nyder alligevel det alvor og højtidige stemning i juletiden.Og juletiden bliver til det vi selv gør den til!Juledagene bliver i Hostrups Have og den 29 tager min søn og jeg til London og møder det nye år hos min søster og hendes børn.

Jeg er i København for første gang i lidt længere tid efter regeringsskiftet og føler hel klart,at man kan trække vejret mere frit og afslappet.Pia og co. er væk og det er godt for Danmark.Det er ikke til,at vide hvordan den nuværende regering kommer til at klare opgaven men humanismen og anstændigheden er i luften.Vi har fået Danmark tilbage!

Alle mine trofaste og tilfældige besøgende ønskes en god jul og et godt og fredeligt nytår.

 

Burao 12 december 2011

Der har været en del at se til i den sidste tid.Travlthed med forskellige ting og dejligt når tingene lykkes og falder på plads.Det er en daglig glæde at gå på arbejde,at møde mange og meget syge mennesker og deres familier.At behandle patienten er en ting men en lige så vigtig aspekt er,at give informationer til de pårørende således at de kan rumme patienterne uden at lænke dem.Vigtigt at rumme familierenes desperation og,indimellem,vrede uden at glemme,at vi er primært på den syges side.Indimellem en svær balance men ikke umulig.Der rygtes ude i byen,at man behandler de syge godt på vores center og folk kommer med en positiv indstilling til vores sted og de behandlingsmuligheder vi har.Indimellem kommer folk med klager og problemer som intet har med psykiatrien at gøre.Og folk bliver skuffede når de har stået i køen i flere timer og hører fra mig,at jeg ikke er ryglæge eller ikke har midler til at hjælpe familien økonomisk.Patienten føler sig afvist,det er klart og det kan ikke være anderledes men afvisningen skal gøres med respekt og menneskelighed.

Forleden dag var jeg i Hargheisa og  kom forbi en avissælger.Der stod mange mennesker omkring ham og læste aviser.Jeg fik ,at vide,at man kan for en meget lille beløb leje en avis ,læse den på stedet og levere tilbage.30-40 mennesker kan læse dagens avis og det giver en god fortjeneste til udlejeren.Samtidig med,at det er godt for økologien at ikke trykke så mange aviser der bare bliver smidt ud.Og tænk på træerne der bliver fældet.Genielt,Hargheisa! Men,den model går sikkert ikke i det super individualistiske vesten , hvor sloganet er "mig,mig og mig".

På fredag tager jeg til Dubai og allerede lørdag videre til København.Julen i år bliver i Hostrups Have.Det har min søn ønsket og det har jeg også lyst til.Lejligheden i Hostrups Have er trods alt også vores fælles hjem og godt,at tilbringe gode stunder der.Jeg laver julemiddag med det hele dog uden svinekød.Og min søn har inviteret 2 af hans danske venner der er "familieløse" og jeg har inviteret en somalisk veninde der er virkelig "palle-alene-i verdenen".Det skal nok blive hyggeligt.Og den 29 dec. tager min søn og jeg til London og fejrer nytåret sammen med mine søstre og deres børn.

Liza Marklund blev jeg færdig med,ret underholdende.Lige nu læser jeg "Raseri" af Salman Rushdie.En bog jeg har købt for flere år siden og som har bare stået på bogreolen hjemme i København.Jeg har den samme oplevelse med Rushdies bøger: svært at komme i gang,lidt irriterende med alle de navne man burde kende men ikke gør,de værker han nævner man burde har læst men ikke har gjort.Manden er super intellektuel og man føler sig lille i hans selskab.MEN,efterhånden bliver man grebet af fortællingen og glæder sig over den bog man har imellem hænderne og ser frem til,at komme hjem og læse videre.

 

Burao 30 november 2011

Det er blevet køligt i Burao,om aftenen skal man have en sjal eller et trøje og om natten er jeg begyndt ar bruge min tynde dyne.Men,om dagen er det fortsat bagende varmt.

I dag kom jeg gående forbi 3 unge mænd og de begyndte at snakke om mig."Se der,en mand med kjole på" og "Sig mig er det en mand eller en kvinde?".Jeg valgte at ikke kommentere,jeg var træt og sulten og vil bare hjem.Men,jeg kan godt forstå,at nogle ikke mener at jeg gå som en kvinde.De somaliske kvinder går meeeeget langsomt,nærmest dovent.Som regel har de ve. arm halvbøjet i albuen og hånden dinglende.Jeg har begge arme nede og går hurtigt.Det føles forkert for min krop at gå så langsomt.

I går havde jeg en ung kvinde på 23 år i konsultationen.Vores unge læge Said havde set hende tidligere og sat hende i behandling for en psykotisk depression.Hun kom til kontrol sammen med sin mor og mandens kusine.Hun havde det meget bedre og kunne svare frit på alt det jeg spurgte om.Hun har født 4 børn,det sidste barn ved kejser snit for 4 måneder siden.Barn nr. 3 døde som 7 måneder gammel.Hun er kone nr. 2,manden er 20 år ældre end hende,1ste kone er meget jaloux og ond ved hende.En masse følelser som hun snakkede om for første gang.Ved afslutningen spurgte jeg om hun eller de andre havde spørgsmål.Mandens kusine havde et spørgsmål som patientens mand havde bedt hende tage med."Hvornår kan jeg går i seng med min kone?"Jeg var meget overrasket.Ikke noget omsorg for konen .Jeg svarede,at det måtte patienten afgøre hvornår hun var parat men at jeg vil anbefale  ,at han brugte kondom.Patienten var ikke parat til en ny graviditet lige nu.En tydelig lettelse i patientens ansigt.Jeg ser mange kvinder der fungerer som rene produktions fabrikker,mange børn fødes og mange mistes.Mange klager over kropslige smarter,der uden tvivl handler om de tab og sorg som er forbudte at snakke om."Allah giver og Allah tager,hvad er der at snakke om?"-det har jeg hørt mange gange.

Burao 24 november 2011

Jeg  har læst færdigt "The challenge for Africa" af Wangari Maathai.En fantastisk bog der har gjort mig klogere.Det er en bog der burde læses af alle,der rejser til Afrika med diverse udviklingsprojekter og ngo-er og det burde være obligatorisk læsning på  uddannelsesstederne i Afrika.

Jeg kan ikke lade være med ,at tænke på bogen hver eneste gang jeg går fordi de store mængder af plastik poser og flasker der flyder overalt i byerne i Somaliland."Forsømmer du miljøet omkring dig,forsømmer du også dig selv og hvem du er"-det er en af de mange konkrete budskaber i bogen.

Jeg tog budskabet til mig og foreslå min vagtmand,at vi sammen brugte et par timer på,at rydde op omkring huset.Det blev til bunker af flasker,tomme cigaretpakker og plastik poser.Vi brændte det hele og det føles rigtig godt,at gå ture og ikke skulle irriteres hver gang over affaldet.Mit næste mål er,at udvide oprydningsområdet.Jeg vil foreslå de 5-6 huse omkring mig,at vi rydder op i området sammen.Her kan jeg spille på min position,at jeg som læge skal rydde op i affaldet.Jeg håber,at mange vil tilstutte sig.Man kan starte i det små og satse på ,at det smitter.

Lige nu læser jeg "Nobeltestamentet" af Liza Marklund(det er noget af et skift efter Wangari Maathai).Mange af mine venner har anbefalet hendes bøger men det er først nu,at jeg tager fat.Det ser lovende ud!

Det går fint på jobbet.For første gang har vi overbelægning på kvindeafdelingen dvs ,at vi har 6 kvinder.Det er en fornøjelse at se hvordan kvinderne hjælper hinanden,alle patienterne har 1-2 kvindelige familemedlemmer hos sig,de er hos dem hele tiden og det giver tryghed meni,indimellem,må vi bede dem holde igen med deres indblanding.Måske er det mig ,der er for vestliggjort og fejlvurderer situationer som er mente som omsorg.Heldigvis kan vi drøfte i personalegruppen og specielt har jeg mange gode samtaler med sengeafdelingens manager,en begavet og åbensindet kvinde.

Vi har en ung kvinde indlagt,svært psykotisk,konfus og motorisk urolig.Det går bedre men meget langsomt.Familien er utalmodig og de vil have hende til behandling hos en imam i dagtiden.Altså,at hun får sin morgenmedicin,de tager hende til imamen og kommer tilbage om aftenen og hun kan få sin aften medicin.Altså 2 parallele behandlingsforløb.Jeg sagde nej fordi vi ,i så fald,ikke ville vide hvad der har hjulpet.Jeg er ikke i tvivl om,at hun har brug for lægelig behandling og ikke koranlæsning men jeg var nødt til,at formulerer mig på en måde så familien følte sig hørt og respekteret.Vi blev enige om,at vi giver vores behandling en uge mere og der kan de evt. tage hende hjem,behandle hende som de vil og komme tilbage hvis det ikke bliver bedre hos imamen.Fair aftale.

 

Burao 13 november 2011

Efter en dejlig uge i København er jeg atter i Burao.I København har vi holdt medlemsmøde samt generalforsamling i MHIS og der blev valgt nye folk ind i bestyrelsen.Vi har en stærk og kompetent bestyrelse og vi satser på,at søge Projektrådgivningen/Danida til foråret.Vi vil søge til opbygningen af Community Psychiatry i regionen Togdheer.

Med mig til Burao har jeg haft børnelæge og børneneurolog Lise Bjerglund(hun er medlem af MHIS).Hun var her i 10 dage og rejste i fredags.Lise er en dejlig og klog kvinde at være sammen med og hun har lavet et kæmpestort stykke arbejde med de børn ,der har neurologiske probemstillinger og er aldrig blevet set af en specialist.Lise var glad for ,at være her og jeg håber at hun kan komme til Burao på mere regelmæssig måde.Jeg satser på,at medlemmer af MHIS kan bidrage med deres faglighed i Somaliland og vil prøve ,at opbygge den samme model vi havde i Grønland med faste specialister,der kom på regelmæssig besøg.

Jeg har travlt med både sengeafdelingen og de ambulante men arbejdet går godt og alle er søde og arbejdsomme.

Hjemme har jeg en ung kvinde Shukri der rydder op,vasker tøj og laver mad til mig.Hun er så dygtig i køkkenet og hendes rengøringsniveau overstiget min med flere grader.En spinkel lille nips der er bomstærk og flittig.Det er et nyt liv ,at komme hjem og maden på bordet.

Jeg læser"The challenge for Africa" af Wangari Maathai,den kenyanske kvinde der fik Nobels freds pris for nogle år siden.Hun døde i oktober i år i en alder af 70 år.Hun dannede The green belt movement og var meget optaget af økologien og menneskerettighederne i Afrika.Hun skriver klart og analytisk om Afrikas problemer og peger på mulige løsninger.Hun gør mig stolt over,at være afrikaner.

 

 

Bari,Apulien 24 oktober 2011

Jeg er i Apulien for første gang ,har været på lang weekend og tager til Rom i dag og videre til København i morgen.Her er meget spændende,jeg har været her i få dage men det føles som i en hel uge.Bari har meget at byde på,den gamle bydel er istandsat og en vandretur i de små hyggelige gyder har været en fornøjelse.Apulien er som Sicilien meget tæt på Afrika og Tyrkiet og Baris skytsengel Skt. Nikolaus er sort og meget afholdt.En stor gastronomisk oplevelse har det også været,specielt deres fiskeretter har jeg nydt meget.

Matera ligger i Basilicata og det tager lidt over en time i tog.Absolut et besøg værd!

 

Celle 18 oktober 2011

Det er blevet efterår og der er ret koldt i huset i de tidlige morgentimer og om aftenen.Der er gang i pejsen og det er hyggeligt.Sjovt,at tænke på at jeg skrev for 14 dage siden fra Burao.Der var dejligt køligt om morgen og bagende varmt midt på dagen.Efter Burao var jeg i nogle dage i København og smukt at se efterårsfarverne i anlægget under vores lejlighed.Hvert sted har sin charme.

I dag udveksler Israel og Palestina fanger:  1 israelsk  soldat for 1027 palestinænsiske fanger.Det er absurd!Jeg er bestemt glad for ,at den unge israeler endeligt kommer hjem og ligeledes for palestinænserne.Men, når man kan frigive 1027 mænd  og kvinder for 1 mand må det betyde,at der sidder rigtig mange palestinænser i de israelske fængsler.De har nok at tage af.

På fredag skal jeg i 3 dage til Bari i Apulien.Jeg har aldrig været i Apulien men hørt meget om den skønne mad og den smukke natur og jeg var ikke længe om,at sige ja da jeg blevet inviteret af nogle dejlige mennesker derfra ,som jeg mødte i Celle i sommer.Guvernøreren i Apulien hedder Nicki Vendola og han er den mest interessante politiker i Italien i dag.Han er poet,fremragende orator,åben om sin homoseksualitet ,vældig spændende at høre på.Han hører til venstrefløjen og er leder af partiet SEL-Sinistra,ecologia e liberta'(Venstre,økologi og frihed).

Næste tirsdag er jeg tilbage i København og lør. den 29 okt. har vi General Forsamling og medlemsmøde i MHIS.Jeg glæder mig til,at fortælle om mit arbejde i Burao og vise billeder.

Burao 3 oktober 2011

Hurra for Danmarks nye regering!De Radikale har leveret et par forfriskende overraskelser og sådan skal det være.Manu Sareen skriver historie som Danmarks første minister med en etnisk minoritets baggrund og Uffe Elbæk med sit innovative og alternative tilgang til kulturen gør det samme.Jeg ønsker dem alle rigtig god vind.

 I vinters var jeg med på en "Væk med VKO" demonstration ,hvor Uffe Elbæk var en af talerne og han holdt en stærk og på samme tid uhøjtidelig tale.Jeg glemmer ikke,at han sagde"I må love mig,at I vil gøre som Pippi Langstrømpe når vi vælter VKO og selv kommer til magten. Vi  skal være søde overfor de svage -sagde Pippi. Lad os huske ,at behandle oppositionen,altså de svage,ordentligt."

Burao 2 oktober 2011

"Er du en kvinde?" "Hvem ligner jeg?" "En gammel mand!"

Det er samtalen imellem en pige på ca- 10 år og mig .Jeg mødte hende på vej til arbejdet og hun havde virkelig svært ved at placere denne kvinde i kvindetøj men med en mandlig måde,at gå.De somaliske kvinder går ekstremt langsomt og jeg falder i søvn hvis jeg skal følges med nogen af dem. Min mor sagde en gang til mig,at jeg gik som en kamel og ikke som en kvinde.Måske går jeg ikke så graciøst men ,at sige at jeg ligner en gammel mand....

"Hvad er der i vejen med mit tøj?"-spurgte jeg en mand der udtalte sig kritisk."Du er synlig"-sagde han.Synlig? Han mente,at mine kvindelige former var synlige.Når man tager det ekstremt ucharmerende og ukvindelige "uniform" de fleste kvinder her går med så er meningen,at de skal gøres usynlige...Det er farligt for de "stakkels" mænd at se vores kvindelige former.Sjældent har jeg været så stolt af min synlige bagdel som efter denne samtale.

Det går fint her i Burao. Det  regner fortsat næsten dagligt og det er skønt.På vores center går det godt,mange syge bliver hjulpet og jeg er meget glad for vores model med rigtig mange patienter i out-patient enheden og de allersygeste i sengeafdelingen.Personalet i begge enheder arbejder godt og godt sammen.

På tor. tager Dolfi og jeg til Berbera og tillader os en lille bade ferie inden vi tager til Dubai fredag og videre til DK søn.

Dolfi er skøn,at være sammen med og alle er vilde med ham.Han er sød,charmerende,vidende og så nem at komme i kontakt med.Han er en god ambassadør for Grønland.

Spændende hvordan Helle Thornings regering kommer til,at se ud.Jeg er glad for,at de radikale er med og håber at Vestager bliver næstkommanderende.

 

Burao 17 september 2011

Tillykke til os allesammen,vi har muligvis fået Danmark tilbage(jeg sender en kærlig tanke til Natasha).Danmark har fået sin første kvindelige statsminister og man må sige,at det var på tide.Godt gået,Helle!Nu må vi se om den nye regering kan levere varen men vi må ikke glemme,at der er mange års oprydningsarbejde efter de magre 10 år med Pia &co.Vi ser hvordan Obama slider og kæmper for ,at nå sine mål.Det er ikke nemt efter så mange års konservativ styring af landet.

Det jeg hæfter mig ved når jeg læser navnene på de nye folketingsmedlemmer er hvor få fermmed klingende navne der er.Det parti der har flest nemlig 2 er de Radikale.Og så er der et par mere hos SF og Venstre.Er det i orden,Danmark?

Vi lever vores stille liv i Burao.Dagens absolutte glædeste øjeblik er når det regner.I øjeblikket regner det næsten dagligt og det er skønt.Situationen er stadigvæk vanskeligt sydpå,der er tørke og den efterfølgende sult.Den gode nyhed er,at der er en bevægelse mod politiske løsninger af den fastlåste situation i landet.Der har været et vigtigt internationalt møde i Mogadishu og det er en stærk signal ,at man begynder at holde møder i Mogadishu.Der er håb og det må vi holde fast i. 

Burao 11 september 2011

Den 11 september 2001 sad jeg på Air Greenlands fly fra Grønland til Danmark.På et tidspunkt kom den unge danske stewart hen til mig og hviskede mig i øret,at USA var blevet angrebet,måske var der tale om en større krig.Jeg måtte ikke sige noget til nogen,man havde valgt at ikke meddele alle passagererne da man frygtede reakti